Danas malo drugačiji post - dijelim nekoliko stvari koje ulaze u moju jutarnju rutinu i koje mi pomažu da se pripremim za dan :)

Listala sam neki dan po blogu i lijepo mi je vidjeti u kojoj smo fazi muž i ja bili s prehranom prošlih godina, pa želim da su mi i neke druge stvari uvijek tu zapisane.
Volim čitati takve članke (gledati videe pogotovo) i pomogli su oblikovati moju, a možda može i vama koristiti ako vas potakne da stvorite svoju zdraviju jutarnju rutinu ili nešto ubacite. 

Dobra jutarnja rutina jako mi utječe na kvalitetu dana i produktivnost jer kad dan počnem kako treba ostatak mi je bolji samo i zbog tih nekoliko stvari koje ujutro radim za sebe.

Moja jesenska jutarnja rutina

Nekad nešto preskočim ili zamijenim ako moram negdje biti rano ali više manje uvijek bude tako. Neke stvari u rutini mijenjam promjenom godišnjeg doma, ali sad sam još u jesenskoj.

MOJA JUTARNJA RUTINA

1. RANO BUĐENJE - jutarnji sam tip i čim počne padati mrak pada mi i produktivnost. Zato kad to znam - volim ići spavati rano i probuditi se rano. Najdraže mi je oko 5 - 5.30 što se rjeđe dešava, ali zato se većinom budim između 6:00 - 6:30.

2. LIMUNADA - nezaobilazan korak svako jutro. Napunim staklenke s vodom i iscijedim sok pola limuna unutra. To je dio koji nikada ne preskačem već godinama i kad putujemo obavezno imamo limune sa sobom. Razbudi, energizira, hidratizira, jača imunitet i alkalizira odmah ujutro za "fresh start".

Mojajesenska jutarnja rutina

3. JOURNALING - zadnjih godinu dana skoro svako jutro pišem - većinom ciljeve, nekad kao da su već ostvareni, nekad random "brain dump" - ovisi o danu i kako me pita. Daje osjećaj lakoće i jasnoće izbaciti stvari iz glave, zapisati na papir i ne više toliko razmišljati o njima (pogotovo kad se radi o nekakvom problemu/stresu/obavezi) ili inspirira i motivira ako se zapisuju ljepše stvari i ciljevi. Kad čitam unatrag što sam zapisivala - vidim da se puno toga ostvarilo. Preporučujem svima :) 

4. VOĆE - prije sljedećeg koraka volim pojesti neko voće koje je u sezoni ili bananu. Trenutno su to pomikaki.

Moja jesenska jutarnja rutina

4. JOGA - jogu ujutro vježbam godinama. Kad sam radila van kuće počela sam sa 5-6 minuta prije posla, a sada kad radim od doma vježbam 10-45 minuta kako koji dan. Puno sjedim (ostatak dana sam na kompu) pa joga i tu puno pomaže. Osim toga vraća me u sadašnji trenutak, imam čišće misli, fleksibilnija sam, spada mi i u self care... prednosti joge su stvarno brojne.

5. ZDRAVE NAVIKE - kroz dan se više fokusiram na posao, a ujutro (uglavnom i predvečer/navečer) volim pisati blog postove, editirati, baviti se blogom/YT.

Moja jesenska jutarnja rutina

6. HODANJE - zadnjih par mjeseci počela sam ujutro ići hodati oko 1h (često podijelim na Insta Story-u jer me svaki dan oduševi pogled). Dokle slušam meditaciju, dišem i uživam u pogledu. Razgibava, spada i u laganu tjelovježbu, vraća u sadašnji trenutak i pomaže mi ostati prisutnija kroz dan. Nastojim očistiti glavu, razbuditi tijelo i provesti malo vremena na svježem zraku i suncu ako ga ima. Nekad taj korak zamijenim odlaskom na tržnicu po hranu.

Moja jesenska jutarnja rutina

7. SOK/SMOOTHIE - kad se vratim iz šetnje vrijeme je za pripremu doručka. Nekad radim sok, smoothie više manje svaki dan, nekad jedno i drugo, nekad chia puding, kruh - ovisi kako koji dan i koliko imam vremena.

Moja jesenska jutarnja rutina

I tu pomalo završava moja jutarnja rutina. Spremim kuhinju (često onda stavim u Insta Story kad radim sok ili smoothie) i sjednem za komp raditi.
Nekad prođe i 4 sata od kad se probudim do kad sjednem za komp, ali meni je to ok - zbog toga sam sretnija cijeli dan a time i produktivnija. Onda mogu puno više posla napraviti u manje vremena što je uvijek dobra stvar :)