Riječ “detox” se stalno spominje posvuda. Detox recepti, detox obroci, detox, detox… No, znate li zašto je detox potreban

U naš organizam svakodnevno unosimo toksine/štetne sastojke - kroz hranu, kozmetičke preparate, kreme za lice/tijelo, pudere, gelove za tuširanje,  šampone, pastu za zube, tekućinu (gazirana pića puna šećera), dim cigarete, lijekove, alkohol, teški metali, stres, nepravilnom kombinacijom hrane, lošom probavom…….toksini su očito posvuda i gotovo je neizbježno da će se nataložiti u organizmu, na ovaj ili onaj način. Ono što možemo napraviti je kontrolirati tu količinu i raditi na tome da se oni već nagomilani očiste i izbace.

Hrana koju konzumiramo danas neusporediva je s hranom koja se jela nekada. Aditivi – bojila, konzervansi, emulgatori, zgušnjivači, stabilizatori, pojačivači okusa, genetski modificirana hrana, velike količine soli/šećera/masti neizbježan su sastojak visoko procesuiranih, pakiranih namirnica, koje većina ljudi svakodnevno konzumira - bijeli kruh, salame, gotovi umaci, zaleđena hrana, hrana iz vrećice, slatkiši, sladoledi, mliječni proizvodi, maslac, margarin, fast food i slična hrana.

Voćna salata

Kako to utječe na organizam?

Loše.. Toksini se talože u organima, koži, krvi… i treba ih izbaciti i očistiti. Glavobolja, umor, tromost, nemogućnost koncentracije, nezadovoljstvo, loša volja, bolovi u zglobovima, kostima, ispadanje kose, nesanica, visoki krvni tlak, začepljene krvne žile, kašalj, (pretjerana) sluz u tijelu, otežano disanje, nizak krvni tlak, loša probava, slabi/ tanki nokti i kosa, pucanje kose/noktiju, alergije, intolerancije, rezultat su zatrovanog organizma.

Navedeno nije prirodno stanje čovjeka. Ne rađamo se da bi bili bolesni.

Zatrovanost, pretrpanost toksinima usporava, umara, onemogućava tijelu da bude vitalno, puno energije i zdravo. Zato moramo raditi na tome da održimo svoje zdravlje – izbacivati toksine iz tijela, čistiti organizam i minimizirati njihov unos. Imamo samo jedno tijelo i moramo o njemu brinuti (ako želimo voditi kvalitetan i ispunjen život).

Trebamo pomoći tijelu da lakše izbaci štetno i unositi ono što mu radi dobro. To nije teško ni komplicirano koliko se možda čini. Načina ima puno i svakome će nešto odgovarati i uklapati se u svakodnevni život, a nešto neće. 

Nekima treba brzi detox - koji je jači, intenzivan, za brze rezultate, a neki žele jednostavno unositi čišću hranu, pa je onda potreba za brzim detox programima puno manja. 

Brži i intenzivniji detox bio bi post na sokovima, na vodi, prelazak na sirovu prehranu. Sporiji detox uključuje postepeno ubacivanje zdravije hrane, voća i povrća te izbacivanje nezdrave.

Svi nekada jedemo junk i to je sve ok, ali ono na što treba paziti je količina i učestalost. 

Detox 2.dio - Prednosti
Detox 3.dio - Smjernice