Danas je normalno non stop kupovati stvari bez obzira trebaju nam ili ne - marketing nas tome uči svakodnevno.

Eco-friendly navika je i popraviti ono što se može popraviti, a ne odmah kupovati novo. Kupovati stvari koje nam stvarno trebaju i koje nas uveseljavaju, a ne sve ono što bi bilo lijepo imati pa onda stoji doma ili se ubrzo baca u smeće. 
To je dobro i za naše psihičko i duhovno zdravlje jer je kuća prozračnija i energija je čišća (uz to, lakše je i brže očistiti :)

Minimalističniji način života mi je donio puno prednosti i mira u glavi. Preporučujem knjigu Marie Kondo - The Life-Changing Magic of Tidying Up za tu temu.
Oduvijek volim organizirati, spremati, razmještati, preslagati stvari, a ta knjiga mi je dala novu perspektivu kako tome pristupiti i zadržati one stvari koje volim i koristim (od odjeće, knjiga, uspomena, kuhinjskog pribora, kozmetike...) barem u većem dijelu.

Ostale stvari reciklirati, pokloniti, prodati - po želji, ali bitno je osloboditi se od njih. 
Ako se svjesno kupuju stvari, imamo oko sebe ono što nas stvarno uveseljava i ispunjava neku potrebu i svrhu.

Za neke stvari treba imati rezervu jer je to logično, ali nije baš potrebno imati 10 različitih stvari iste namjene - kozmetike, odjeće, obuće... ionako većinom koristimo iste stvari, a duplikati smetaju i zauzimaju mjesto. 

Kupovati reusable stvari

Kupovati platnene vrećice umjesto najlonskih, ali više o tome u ovom članku
Zatim, kupovati čim manje vode u plastičnim bocama. Osim što je bolje za prirodu, štedi se i novac. 

Ja imam reusable plastične BPA free boce koje muž i ja koristimo kad idemo šetati jer ih je lakše nositi u ruci nego staklene i staklene boce koje koristimo po kući, na stolu kad radimo i koje uzimamo kad idemo vani. Od kad ih imamo pijemo puno više vode » lakše je pratiti koliko puta se napuni, lijepe su i tu su - kad mi je blizu pijem, kad nema manje. Zato, treba si olakšati :)

Naše sam uzela na na Bioroot webshopu i imaju velik izbor lijepih boca.  Dostava je iznenađujuće brza, stiglo je odmah drugi dan.

Slamke su još jedan primjer i ako ih koristite bolje je kupiti metalne ili staklene koje dolaze s četkicom pa ih se može oprati i koristiti iste. Ja sam svoju isto naručila preko Bioroot webshopa. 

Kupovati stvari koje se mogu iskoristiti više puta, svjesno odlučiti treba li mi nešto ili ne dalo mi je više mira i puno manje se moram baviti sa "smećem" po stanu koje se vjerujem svima nama zna nakupiti.

Ako mi stan nije uredan i organiziran ne osjećam se dobro u njemu, ne mogu razmišljati kako treba, nisam produktivna i zato mi je bitno da je čisto, uredno i s čim manje stvari (pogotovo zato jer radim od doma pa sam više manje cijeli dan u istom prostoru).