Bolje za prirodu, zdravlje, a i novčanik. Ja ih radim zadnjih par godina i koristim puno manje kupljenih, a za sada još kupujem neke proizvode (ocat za skidanje kamenca u kupaoni, sprej za pranje stakla i nekad Domestos, iako ga zadnjih par mjeseci nemam doma i Domestos vlažne maramice koje mi super dođu kad nemam puno vremena).

Eco-friendly, prirodni proizvodi za ciscenje doma, eterična ulja, ocat, soda bikarbona, zdrave-navike

Za napraviti svoje proizvode za čišćenje treba vam - alkoholni ocat, eterična ulja, soda bikarbona, staklena bočica s raspršivačem za eterična ulja, za ocat može i plastična (npr. dobro oprana bočica od spreja za čišćenje prozora) i deterdžent za suđe.

Jednako su djelotvorna kao i kupljena sredstva, a puno zdravija. Više o tome kako napraviti prirodni sprej za čišćenje i dezinfekciju svih površina u domu u ovom članku.

Iako u početku treba malo uložiti u eterična ulja, ostale stvari nisu skupe. Eterična ulja se mogu koristi za čišćenje, ali i u kozmetici, pasti za zube, eteričnoj lampi, difuzoru, maskama za kosu...

Samim time kupuje se manje plastike i općenito štetnih kemikalija koje na kraju uvijek završe u vodi i zemlji, pa smo zato bolji i prema prirodi.

Za pranje sudopera dovoljan je ocat i par kapi deterdženta za suđe i tu i tamo dodati malo sode bikarbone koja će ga lagano izribati. Ocat i deterdžent za suđe koristim i za pranje pločica u kuhinji i štednjaka. Nekad na kraju još pošpricam sa sprejem za dezinfekciju s eteričnim uljima.

Ocat koristim i za sjaj posuđa - u bočicu s deterdžentom za suđe dodam malo octa i ako je potrebno pošpricam još dodatno, imam ga u bočici s raspršivačem. S vremenom sam se čak naviknula i na miris, ne smeta mi više toliko, a godinama nisam htjela koristiti ocat baš zbog toga.

Sprej za čišćenje svih površina koristim za sve ostale površine - elemente izvana, iznutra, kvake, stol, stolice, utičnice...
Svaki put možete imati drugi miris u kojem možete uživati ovisno o tome koja eterična ulja stavite, a možete ga koristiti i kao osvježivač prostora.

Eco-friendly, prirodni proizvodi za ciscenje doma, eterična ulja, ocat, soda bikarbona, zdrave-navike

Castile soap je još jedan sastojak kojeg često koristim u prirodnom čišćenju - za podove, napu - odlično skida masnoću, skida kamenac... ali nije mi dobar za pranje suđa ili umivaonika jer pušta masni trag.