Volim jednostavne recepte koji se sastoje od čim manje kvalitetnih namirnica i zato sam bila oduševljena kad sam pronašla ovaj recept za heljdin kruh. Ima samo 4 sastojka -  heljda, suncokretove sjemenke, voda i himalajska sol. 

Bez glutena, bez pšenice, ulja, kvasca, mlijeka, jaja - jednostavno i ukusno. 

Meni su okus i tekstura super i to mi je nova zamjena za integralni kruh kojeg sam radila do sada. Odličan je u slanim kombinacijama s nekim namazom, uz ručak ili večeru dok u slatkim kombinacijama s npr.pekmezom od smokava ili šljiva ne ide baš, barem meni.

Recept se može izmijeniti, ja sam ga pronašla ovdje i nisam mijenjala jer mi je odličan takav kakav je, a mogu se dodati neke druge sjemenke (npr. bučine, chia...) ili ih izostaviti, začini (bosiljak, origano), sušeni pomidori, masline...

Kruh se radi u 3 koraka i treba ga pripremiti danas za sutra. 

1.korak je staviti močiti heljdu u veću zdjelu s vodom, promiješati i pustiti da odstoji oko 8h. Zatim dobro isprati.

2.korak - prebaciti heljdu u magimix ili blender (ali onda ne blendati previše, dovoljno da se poveže u smjesu) i izmiksati s vodom. Prebaciti smjesu u zdjelu, pokriti gazom i pustiti na sobnoj temperaturi da fermentira najmanje 12h. Staviti močiti suncokretove sjemenke u zdjelu s vodom pa ih pustiti u vodi 12 sati kao i smjesu za kruh.

3.korak - dodati sol i suncokretove sjemenke u fermentiranu smjesu, promiješati (ne previše miješati) i prebaciti u kalup u koji ste dodali papir za pečenje. Smjesa bi trebala imati mjehuriće i moguć je malo neugodniji miris zbog fermentacije, ali nestat će nakon pečenja. Peći oko 1h 10min u pećnici na 170°C. Ako se mjehurići nisu pojavili i ne izgleda kao da je fermentiralo, stavite smjesu u pećnicu čim je upalite da se zagrijava, pa počnite mjeriti vrijeme pečenja od trenutka kad se pećnica zagrijala.

Pečen kruh se može izvaditi iz kalupa odmah i pustiti da se ohladi barem 30-45 min prije rezanja.

Recept je jako jednostavan, jedino treba raditi postepeno, ali meni se isplati jer sam recept za zdravi gluten free kruh tražila dugo, a ovaj mi je odlična zamjena za kruh. 

Spremiti u frižider gdje će trajati oko 4-5 dana.

RECEPT

SASTOJCI

 • 2 cups heljde (~375 g)
 • 1/2 cup suncokretovih sjemenki (70 g)
 • 1 cup vode (250 ml)
 • 1 tsp himalajske soli (1 žličica)

POSTUPAK

 1. korak - staviti močiti heljdu 8h
 2. korak - dobro isprati heljdu i izmiksati s vodom u multipraktiku, prebaciti u zdjelu, pokriti gazom i pustiti da odstoji min 12h da fermentira. Staviti močiti suncokretove sjemenke.
 3. korak - dodati sol i dobro isprane suncokretove sjemenke u smjesu, dobro promiješati, staviti papir za pečenje u kalup i prebaciti smjesu. Peći 1h - 1h 10min na 170 C - vrijeme pečenja ovisi i o pećnici.

VIDEO RECEPT

 

TIPS

 • ja volim heljdu staviti močiti oko 12h, onda oko 20h izmiksam, stavim močiti sjemenke i drugo jutro oko 9h stavim peći, prilagodite si vrijeme kako vam najviše odgovara
 • kruh se može ispeći, ohladiti, narezati i zalediti pa izvadite kad vam zatreba, može se tostirati da se brže odledi
 • kruh držati u frižideru
 • nakon fermentacije kruh može imati malo neugodniji miris, ali proći će kad se ispeče
 • ako koristite običnu sol dodajte malo manje jer je jača od himalajske

 

Kako vam zvuči? Jeste li već probali kruh od heljde ili neki sličan recept? Ako isprobate ovaj, javite kako vam se sviđa i kako je ispao - u komentarima, na Instagramu ili na YouTube-u :)