Smokve obožavam i ove godine nitko sretniji od mene jer ih je bilo krcato stablo. Bilo ih je skoro svako jutro za doruča, a jedan dan ih je toliko ozrelilo odjednom da ih nismo stigli sve ni pojesti - a to znači da ih je trebalo spremiti za zimu i napraviti marmeladu!

pekmez od smokava - kako napraviti

Recepta za pekmeze i marmelade na internetu ima jako puno, svi rade na svoj način tako da ja na kraju uvijek provjerim s mamom - njoj marmelade uvijek ispadnu odlično i ne pokvare se. U ovom receptu sam spojila mamin recept i savjete s interneta.

pekmez od smokava - kako napraviti

RECEPT

SASTOJCI

 • 3 kg smokvi (ili količina koju imate)
 • 2 žlice meda (ili zaslađivač i količina po želji)

POSTUPAK

 1. Smokvama odstraniti peteljke i porezati na 4 dijela
 2. Ubaciti u lonac i zakuhati, pa smanjiti temperaturu na najmanju/srednju i povremeno promiješati
 3. Kuhati dok se ne vidi dno lonca kad se prođe s kuhačom ili dok se ne postigne željena gustoća i tekstura, meni je to bilo oko 2 sata (ovisi o loncu i smokvama)
 4. Dodati med (po želji)
 5. Pasirati (ako smokve imaju mekanu koru nije ni potrebno) ili samo izgnječiti vilicom
 6. Ponovo zakuhati jer se tijekom pasiranja pekmez ohladi
 7. Prebaciti vrući pekmez u vruće staklenke i dobro začepiti
 8. Okrenuti staklenke naopako 5-10 minuta
 9. Prebaciti staklenke u pećnicu zagrijanu na 100°C i pustiti upaljeno 10 minuta
 10. Nakon 10 minuta pećnicu ugasiti i pustiti da se unutra ohladi na sobnu temperaturu

I to je to. Pekmez je spreman za zimu (ako izdrži do onda :)

Prošle godine sam staklenke sterilizirala tako da sam ih s čepovima kuhala u velikoj zdjeli s vodom 15-ak minuta. Isprobala sam i drugi način - tako da sam ih stavila u hladnu pećnicu, uključila na 100°C i pustila unutra 15-ak min nakon što se je zagrijala.
Ove godine sam isprobala treći način, a to je sterilizacija u perilici za suđe i to mi se čini najpraktičniji način, pogotovo kada treba veća količina staklenki.
Isti dan sam radila salsu i marmeladu tako da mi je trebalo puno staklenki odjednom i sterilizacija u pećnici bila je najbrži način. Staklenke treba posložiti u perilicu i upaliti na najvišu temperaturu. Izvaditi ih čim se operu dok su još vruće i stavljati vrući pekmez u vruće staklenke.

pekmez od smokava - kako napraviti

TIPS

 • pekmez kuhati u čim širem i plićem loncu, brže će se napraviti
 • po mogućnosti ne koristiti plastičnu pasirku jer plastika i topla hrana ne idu zajedno zbog mogućnosti migracije štetnih sastojaka u hranu (ja živim u malom mjestu tako da nisam uspjela naći drugu za kupiti, a trebala mi je hitno)
 • med ili zaslađivač po izboru možete dodati prije ili nakon pasiranja (ako odlučite pasirati)
 • nakon što se napune i začepe, staklenke okrenuti naopako na 5-10 minuta, neki ostave pola sata, a može se ostaviti naopako i dok se ne ohlade. Tako sam radila prošle godine s marmeladom od šljiva i ispalo je dobro, ali ove godine sam ih pustila okrenute samo 5-10 minuta.
 • bolje stavljati pekmez u manje staklenke, pogotovo ako se stavi malo ili ništa šećera tako da se ne pokvari brzo u frižideru kad se otvori