Orašasti plodovi imaju brojne prednosti za naše zdravlje (kao što je dolje navedeno) i još puno više. Ali.  Osim što je važno izabrati pravu hranu, često ju je bitno i pravilno pripremiti. To je svakako slučaj s orašastim plodovima. Ako se često nalaze u vašoj prehrani važno je da se jedu na pravilan način da zapravo možete ostvariti njihove prednosti.

 • Orašasti plodovi sadrže zdrave masti, proteine, vlakna
 • Bogati su vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom E te magnezijem, fosforom, manganom i selenijem 
 • Antioksidanti
 • Pomažu pri mršavljenju
 • Vlakna pomažu u održavanju zdrave probave
 • Služe kao hrana dobrim bakterijama u crijevima (prebiotik)
 • Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava
 • Jako dobro djeluju na zdravlje srca
 • Smanjuju razinu "lošeg" kolesterola i povećavaju razinu dobrog
 • Dobro djeluju na zdravlje krvnih žila

Mocenje namakanje orasastih plodova i sjemenki

ZAŠTO NAMAKATI?

Orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke sadrže tzv. anti-nutrijente, a to su fitinska kiselina i inhibitori enzima. Inhibitori enzima štite orašaste plodove da ne bi prerano proklijali. Sačuvani su u plodu dok nisu potrebni (potrebni su kad biljka raste). Zato se takva okolina oponaša u kuhinji - voda daje do znanja orašidima da je okolina pogodna za klijanje i da mogu omekšati i otpustiti inhibitore.

Fitinska kiselina se veže za minerale u našem tijelu i transformira ih u fitate, a oni inhibiraju tjelesnu sposobnost da apsorbira te nutrijente. Pogotovo sprječava apsorpciju kalcija, kopra, željeza, magnezija i cinka.

Iz tog razloga mogu nastupiti gastrointestinalne iritacije i probavni problemi kod nekih ljudi. 

PREDNOSTI NAMAKANJA

 • Neutraliziraju se inhibitori enzima
 • Otpuštaju se antinutrijenti - fitati, tanini, goitrogeni
 • Namakanjem se poboljšava i olakšava njihova probavljivost
 • Povećava se nutritivna vrijednost
 • Povećava se dostupnost nutrijenata
 • Bit će ukusniji i hrskaviji
 • Gubi se gorak okus, pogotovo kod oraha
 • Potiče umnožavanje dobrih enzima bitnih za zdravu probavu

Suncokretove sjemenke namocene

KAKO NAMAKATI?

Postupak je prilično jednostavan. Sve što treba napraviti je prekriti orašide/sjemenke vodom i pustiti da odstoji preko noći ili barem 8h. Može se ostaviti da se moči i duže - 12 do 24 sata. Čak i kratko namakanje od 4 sata ima prednosti. Indijske oraščiće namakati do max 6 sati. 

Nakon močenja treba ih dobro isprati pod vodom da se otpuštena fitinska kiselina i inhibitori enzima isperu.

Postupak tu može završiti. Orašide procijediti i odmah iskoristiti ili spremiti u hladnjak gdje će trajati nekoliko dana.

Dehidriranje oraha

DEHIDRIRANJE

Dehidriranjem se orašasti plodovi suše i tako se produžuje njihov vijek trajanja. Dehidrirati na niskoj temperaturi do 42 stupnja da ostanu sirovi i da se ne mijenja njihova molekularna struktura. Enzimi se uništavaju na temperaturi višoj od 43 stupnja.
Vrijeme dehidriranja ovisi o dehidratoru, veličini orašida/sjemenki, a treba paziti da su skroz suhi i hrskavi prije spremanja u zatvorene posude/staklenke. Ako ostanu malo vlažni, pokvarit će se. Proces dehidriranja može trajati i preko 24 sata.

SUŠENJE U PEĆNICI

Ako nemate dehidrator orašidi se mogu sušiti na najnižoj temperaturi u pećnici. Preporuka je koristiti dehidrator jer se sušenjem na niskoj temperaturi sačuvaju nutrijenti koji se pečenjem gube, ali ako nemate i pećnica će biti ok. Treba staviti na najnižu moguću temperaturu i provjeravati svako toliko dok se ne osuše u potpunosti. Vrata pećnice mogu se ostaviti malo otvorena.
Indijski oraščići dolaze već pečeni tako da se njih može sušiti i na višoj temperaturi. 

Isto kao i dehidrirane - spremiti u staklenke ili zatvorene posude i spremiti u frižider ili na mračno mjesto. Dehidrator Excalibut

SPREMANJE I KORIŠTENJE

Na sobnoj temperaturi će trajati najmanje 3 mjeseca.
U frižideru će trajati do 6 mjeseci.
U zamrzivaču će trajati 12 mjeseci i više.

KLIJANJE

Klijanje je još jedan korak dalje od namakanja i time se još više reduciraju antinutrijenti i pojačavaju benefiti. Prvi korak je kao i kod namakanja - orašidi/sjemenke/mahunarke se stavljaju u vodu na najmanje 8 sati, zatim ih dobro isprati, ostaviti u cjedilu ili staklenci okrenutoj naopako i na koso, s gazom na vrhu ili koristiti čep s rupicama da višak vode može izaći i ispirati svakih 4 do 8 sati, dok se ne pojave klice.
Neki orašasti plodovi neće proklijati, npr.orasi, dok su sjemenke suncokreta i bundeve dobri kandidati za klijanje.

Meni je super kad imam namočene orašaste plodove i sjemenke uvijek spremne jer ih onda mogu odmah koristiti. Ne moram razmišljati večer prije ili 8 sati prije nego želim jesti nešto s njima da ih moram staviti močiti. Već su spremni i mogu ih samo uzeti. 
Jedan od mojih najdražih smoothija je s bananama, orasima i datuljama - pravi smoothie desert. Ako niste, svakako isprobajte. Recept je već na blogu i možete ga pročitati klikom na ovaj link.

RECEPT I POSTUPAK

 • orašasti plod/sjemenke po želji
 • voda
 1. Orašasti plod ili sjemenke namočiti u vodi u pustiti da odstoji minimum 8 sati
 2. Nakon namakanja dobro isprati
 3. Staviti sušiti u dehidrator, pećnicu ili koristiti odmah