Ovi kolačići idealni su za svih koji vole desert i pojesti nešto slatko, a ipak žele birati zdravije opcije. Pojam "zdrave prehrane" ne znači da deserta neće biti i ne traži odricanje od slatkog, ali znači odabir pametnijih, kvalitetnijih, cjelovitijih i neprocesuiranih (ili bar čim manje procesuiranih) opcija, u većini vremena.

Kao i kod svakog deserta, ključ je u umjerenosti, pa tako kolačiće od orašastih plodova, kao i "obične" kolače jesti u manjim količinama i ne pretjerivati

Priprema je jednostavna i brza, ali je potreban jak multipraktik ili blender koji će moći izmiksati i povezati sve sastojke u smjesu. Sa slabijim multipraktikom izrada kolačića će biti teža, jer su orašasti plodovi tvrdi i teški za izmiksati.

Ispast će bolji ako se najprije usitne najtvrđi sastojci - lješnjaci i bademi, pa kad se izmiksaju u brašno dodati indijske oraščiće, datulje, kakao i agavin sirup. Koristiti ljepljive i sočne datulje jer one povežu i drže smjesu zajedno. Suhe datulje neće dati isti rezultat. Na kraju se može dodati još malo indijskih oraščića i samo ih malo usitniti da se postigne nešto drugačija tekstura.

Kad je gotova, smjesu pritisnuti rukama da se poveže i oblikovati u kuglice. Koristiti količinu otprilike ili izmjeriti žličicom. Smjesa se može i razvaljati u pravokutni oblik, pa rezati na pločice, ali meni je nekako najdraže oblikovati u kuglice.

Kolačiće spremiti u zatvorenu posudu i staviti u frižider minimalno sat vremena prije posluživanja da se ohlade i povežu. Najbolji su nakon par dana kad se malo osuše, ali rijetko izdrže toliko :) 
U frižideru traju preko tjedan dana - do max 2 tjedna, a mogu se i zalediti.

Sirovi kolacici od orasastih plodova

RECEPT

SASTOJCI

 • 1 šalica (cup) indijskih oraščića
 • 1 šalica lješnjaka
 • 1/2 šalice badema
 • 1 1/2 šalica datulja
 • 1 1/2 - 2 žlice (tbsp) kakaa
 • 2 žlice (tbsp) agave
 • kokosovo brašno, mljevene sjemenke bundeve, sjemenke konoplje... za uvaljati kuglice

       * 1/4 šalice indijskih oraščića za dodati na kraju i samo malo usitniti, po želji

* 1 šalica = 1 cup = 250 g

POSTUPAK

 1. Ubaciti lješnjake u multipraktik. Miksati do brašna
 2. Ubaciti indijske oraščiće i datulje i miksati dok se ne povežu
 3. Dodati kakao i agavu i miksati dok se svi sastojci ne povežu
 4. Provjeriti smjesu - mora biti ljepljiva i držati se zajedno da se može oblikovati u kuglice. Ako nije dovoljno ljepljivo, dodati još agave ili datulja
 5. Po želji dodati još malo indijskih oraščića i pulsirati par puta da se malo usitne - za drukčiju, hrskaviju teksturu
 6. Oblikovati smjesu u kuglice 
 7. Uvaljati kuglice u kokosovo brašno, mljevene sjemenke bundeve, sjemenke konoplje...po želji
 8. Staviti u zatvorenu posudu u frižider minimalno sat vremena prije posluživanja 

I to je to.
Dobar tek!