Sezona šljiva pomalo završava i vrijeme je za napraviti marmeladu.
Ovaj recept je za sve one koji nemaju želje i vremena dugo stajati nad štednjakom i miješati. 
Jednako ukusna, ako ne i ukusnija, marmelada iz pećnice gotova je kroz sat, sat i pol, ovisi o količini i nema puno nereda i čišćenja.
Tu i tamo treba promiješati da se ne zapeče, usput vidjeti koliko su šljive omekšale, a kad postignu željenu mekoću i gustoću - to je to.

Marmelada od sljiva bez secera iz pecnice
Marmelada je bez šećera, ali može se dodati malo agavinog sirupa, ako bude potrebno. Ako su šljive dovoljno slatke neće trebati, ali ako fali slatkog, slobodno dodati žličicu-dvije agave.
S obzirom na to da nemaju šećera ni nikakav konzervans, bolje ih je stavljati u male staklenke, pa kad se otvore - treba brzo potrošiti

Kao konzervans se može dodati jabuka (ima pektin koji će poslužiti kao konzervans).

Staklenke i poklopce prokuhati u vodi (oko 5-10 minuta) da se steriliziraju i da ne puknu kad se u njih bude stavljala marmelada.
Vrelu marmeladu prebaciti u vrele staklenke, začepiti i okrenuti naopako. 
Zatim vratiti marmeladu u isključenu ali još uvijek toplu pećnicu i pustiti da se polako hladi do jutra, odnosno dok se skroz ne ohladi.
Drugi način je - prokuhati staklenke s marmeladom u vodi i pustiti ih da se ohlade u toj vodi do jutra. Bolje je da se čim sporije hladi.

Ujutro izvaditi i spremiti za zimu.

Marmelada od sljva bez secera

SASTOJCI

  • šljive
  • zaslađivač po želji, ako bude potrebno

POSTUPAK

  1. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
  2. Šljive oprati i izvaditi im koštice
  3. Peći oko pola sata, zatim promiješati, pa peći još oko 45 minuta na 200 stupnjeva. Peći još oko sat, sat i pol, ili dok ne postigne željenu gustoću i mekoću. Temperaturu možete smanjiti ako vidite da je prejaka.
  4. *Možemo i cijelo vrijeme peći na 200°C, ali onda malo češće provjeravamo i promiješamo
  5. Po želji i potrebi, dodati zaslađivač po želji
  6. Zakuhati staklenke i poklopce u vodi (kuhati 5-10 minuta) da se steriliziraju i da ne puknu
  7. Toplu marmeladu oprezno prebaciti u tople staklenke, začepiti i vratiti u isključenu pećnicu, ili još par minuta prokuhati u vodi. Pustiti u pećnici ili vodi da se polako hladi do jutra, ujutro izvaditi i spremiti za zimu. 
  8. Cijeli postupak pogledajte u videu:

I to je to! Skroz jednostavno, brzo i čisto :)