Smoothie - brz, hranjiv i jednostavan obrok/međuobrok, brzo se napravi, daje tijelu odmor - s obzirom na to da su sastojci izblendani te probavni sustav dobije malo zasluženog odmora. Pomaže u detoksikaciji organizma - izbacivanju nakupljenih toksina, čišćenju tijela...

Kako bi ostvarili sve prednosti koje smoothie nudi, treba znati kako i kada ga piti.

KAKO I KADA JESTI/PITI SMOOTHIE:

  • Najbolje ujutro na prazan želudac.
  • Pričekati barem sat, sat i pol nakon kuhanog obroka zbog različitog vremena probave. Sirovo voće i povrće se probavlja puno brže nego kuhana hrana, pa ako se jede nakon dolazi do truljenja u crijevima i ne mogu se ostvariti njegove prednosti, nego vodi do problema s probavom i nadutosti. 
  • Koristiti čim manje sastojaka. Ljudi misle da je bolje ako u smoothie izblendaju čim više različitih sastojaka, ali to nije baš tako. Jednostavna i lagana hrana je ono što pomaže organizmu -  da se očisti, odmori i najbolje apsorbira ono što se unosi. Zato ograničiti sastojke na maksimum 4-5.
  • Meni je baza najčešće banana - pogotovo ako mi treba zasitniji smoothie, zatim jabuka (ili kruška umjesto jabuke) i zeleno lisnato povrće po želji. Jednom neka to bude peršin, drugi put celer, pa špinat, blitva itd. Ne stavljati sve odjednom.
  • Četvrti sastojak neka budu sjemenke - lanene, suncokretove, konoplje, sezam ili žličica nekog superfood praška - đumbir, maca, moringa, alfa alfa prah, baobab, ječmena/pšenična trava u prahu itd.

KAKO PRAVILO KOMBINIRATI VOĆE:

Treba paziti i na pravilnu kombinaciju voća. Voće se dijeli na slatko, polu-kiselo, kiselo i na melone (dinja, lubenica...) - prema načinu probave i djelovanju na naš organizam - ne uvijek po okusu ( jagode i ananas spadaju u kiselo voće). 


MELONI  imaju visok udio vode i zato ih uvijek jesti na prazan želudac i ne ih ne miješati s drugim voćem,  jer to vodi do napuhnutog trbuha i mogućih bolova u trbuhu.

 

U POLU-KISELO voće spada - jabuke, breskve, kruške, mango, marelice, bobičasto voće.. Za njihovu probavu treba 30-40 minuta.

 

U SLATKO voće spada - banana, datulje, suho voće, smokve, grožđe... Ima visok udio šećera i zato treba više vremena za probavu.

 

U KISELO voće spada - limun, naranče, jagode, ananas, kivi, grejp, šipak.. Kiselo voće se brzo probavlja i ne radi probleme s probavom kada se jede samo ili u kombinaciji s polu-kiselim voćem. Za probavu treba 20 do 30 minuta.

 

NE KOMBINIRATI slatko i kiselo voće u istom obroku. Kiselo voće može se kombinirati s polu-kiselim voćem. Slatko voće može se kombinirati s polu-kiselim voćem.
Melone uvijek jesti same i ne jesti s drugim voćem u istom obroku.

Zato je bolje jesti čim manje različitog voća u jednom obroku.

  • Smoothie jesti/piti sporo. Uzeti si vremena kao i za drugi obrok. Po mogućnosti malo prožvakati, neka je tekuće, da se poveže sa slinom i započne proces probave.
  • Po mogućnosti, uvijek koristiti zeleno lisnato povrće iz organskog uzgoja ili najbolje moguće koje vam je dostupno i koje možete pronaći.

JOŠ RECEPATA ZA SMOOTHIE: