Danas s vama dijelim recept i postupak za izradu šećerne paste za depilaciju. Šećerna pasta za depilaciju je odlična za osjetljivu kožu, rezultat traje tjednima, lako ju je napraviti kad uhvatimo malo prakse i možemo je koristiti za cijelo tijelo. Trebaju nam samo bijeli šećer, limunov sok i voda.

Kako napraviti šećernu pastu za depilaciju

Ja sam je počela raditi doma još dok sam bila u srednjoj školi, ali nije mi baš uspijevala kako treba - bila bi premekana ili pretvrda i postupak depilacije s takvom pastom je trajao satima. Onda sam odustala i počela ići kod kozmetičarke, ali od 2020.-te sam opet počela raditi doma kad su se saloni bili zatvorili. Sada mi uvijek uspije dobro pa želim postupak podijeliti s vama.
Razlog zašto mi sada uspijeva? Kupila sam termometar za kuhanje i otkrila koji je šećer najbolji za pripremu paste za depilaciju. 

Ako se i vi mučite s izradom, a htjeli bi raditi pastu doma, nadam se da će vam blog post koristiti.

Kako napraviti šećernu pastu za depilaciju

Prije početka izrade paste

Moram najprije napomenuti da nisam kozmetičarka, pastu sam naučila raditi sama - gledala sam videe na internetu kako je koristiti i pratila sam kako kozmetičarka radi s pastom.
Postupak izrade može biti opasan jer se šećer zagrijava na visoku temperaturu, pa moramo biti jako oprezni da se ne opečemo. Staklenke isto moramo zagrijati prije nego prelijemo pastu u njih jer bi inače mogle puknuti.
Korištenje paste isto može biti opasno jer lako dođe po podljeva krvi ako ne znamo kako pravilno potegnuti pastu (uvijek čim bliže koži).

Evo disclaimer je gotov, pa po vlastitoj procjeni vidite ako je to nešto što se usudite raditi doma ili ćete radije ići kod kozmetičarke :). Definitivno pogledajte videe na YouTube-u kako se radi s pastom ako se niste do sada susreli s njom, a poželjno je i ići kod kozmetičarke prvih par puta da vidite postupak.

Kad se skuži kako funkcionira onda ide glatko i meni je uvijek draže doma napraviti nego ići u salon, pogotovo sada ljeti kad su gužve i svi idu na depilaciju :)

Kako napraviti šećernu pastu za depilaciju

Koji sastojci trebaju za pripremiti šećernu pastu za depilaciju?

Trebaju nam 2 šalice bijelog šećera (meni najbolje uspijeva s Agragold šećerom), 1/4 šalice svježe cijeđenog limunovog soka i 1/4 šalice vode.

Kako pripremiti šećernu pastu za depilaciju?

U lonac dodamo šećer, limunov sok, vodu i promiješamo. Kuhamo na srednje jakoj vatri tako da se pjeni cijelo vrijeme, promiješamo tu i tamo. Kuhamo do temperature od 110° do 126°C ili dok pasta ne dobije tamniju zlatnu boju. 
Pastu onda prelijemo u staklenke koje smo prethodno zagrijali da ne puknu. Ja ih volim zagrijati s vrelom vodom iz slavine i onda ih stavim u staklenu posudu s kipućom vodom ostanu zagrijane.
Pastu pustimo da se ohladi i najlakše ju je koristiti kad je na temperaturi između 33° do 39°C.

Kako koristiti šećernu pastu za depilaciju?

Pasta je tvrda na sobnoj temperaturi i prije korištenja je moramo zagrijati ili u loncu s vodom ili možemo umivaonik napuniti vrućom vodom, zatvoriti odvod i pustiti staklenku s pastom da se ugrije u vodi (5-10 minuta). Idealno je negdje od 33° do 39°C - vidjet ćemo kad pastu možemo lako uzeti sa žlicom ili s prstima.
Pastu onda moramo najprije rukama rastezati par minuta kao u videu da dođe mekana
Pasta je spremna kad se lijepi za kožu. Nanosimo je u smjeru suprotnom od rasta dlaka i potegnemo u smjeru u kojem dlake rastu. Uvijek pazimo da potegnemo čim bliže/paralelno koži, nikako prema gore jer će se tako napraviti podljev.
Koža mora biti suha jer se inače neće lijepiti za kožu, pa možemo koristiti baby puder.

Kako napraviti šećernu pastu za depilaciju

Kako napraviti šećernu pastu

SASTOJCI

 • 2 šalice bijelog šećera
 • 1/4 šalice svježe cijeđenog limunovog soka
 • 1/4 šalice vode

POSTUPAK

 1. U lonac dodamo sve sastojke, promiješamo i kuhamo na srednje jakoj vatri tako se smjesa pjeni. Promiješamo tu i tamo.
 2. Kuhamo do temperature od 110° do 126°C ili dok pasta ne dobije tamniju zlatnu boju.
 3. Zatim pastu prebacimo u zagrijane staklenke i pustimo da se ohladi.
 4. Idealna temperatura paste je između 33° i 39°C.
 5. Paste ćemo imati za više korištenja i svaki put je prije moramo zagrijati u vrućoj vodi tako da je možemo izvaditi iz staklenke (rukama ili žlicom).
 6. Prije korištenja pastu moramo rastezati kao u videu da se lijepi za kožu.

TIPS

 • šećerna pasta za depilaciju se može napraviti i bez termometra za kuhanje ali treba imati puno iskustva u pripremi da možemo procijeniti po boji kad je pasta gotova. Zato bi ipak preporučila koristiti termometar za najbolji rezultat.
 • između korištenja, šećernu pastu možemo držati na sobnoj temperaturi pa zagrijavamo prije svakog korištenja