Kikiriki maslac je lako i jednostavno napraviti doma, treba nam samo jedan sastojak - kikiriki. Možemo ga napraviti od sirovog kikirikija kojeg ćemo ispeći ili kupiti već pečeni za bržu verziju. 

Kako napraviti kikiriki maslac?

Sirovi kikiriki prebacimo na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Prebacimo pleh u pećnicu i pečemo na 170°C 20 do 30 minuta - vrijeme ovisi o pećnici pa često provjeravajte kad prođe 20 minuta da ne zagori. Nakon 15-ak minuta možemo promiješati kikiriki da se ravnomjerno ispeče.

* Ako koristimo kupljeni pečeni kikiriki možemo ga zagrijati u pećnici tek toliko da lakše ispusti ulja i maslac se brže napravi, ali ako imamo jak multipraktik/blender nije potrebno.

Pečeni kikiriki pustimo da se malo ohladi u plehu, tek toliko da nas ne opeče, pa prebacimo na krpu i trljamo da uklonimo ljusku. Onda rukama odvojimo kikiriki od ljuske. Ovaj korak možemo napraviti i u sušilici za salatu - zavrtimo kikiriki par puta, pa će se ljuska odvojiti.

Dok su još topli, prebacimo očišćeni kikiriki u multipraktik/blender jer će tako proces izrade maslaca ići brže, pa miksamo do teksture maslaca. Povremeno promiješamo špatulom da odvojimo kikiriki od rubova multipraktika ili blendera. Ja koristim Magimix 4200 XL multipraktik i trebalo mu je oko 6 minuta (maslac od kikirikija se napravi brže nego maslac od lješnjaka ili badema).

Kad je maslac gotov možemo dodati još malo cijelog kikirikija pa kratko pulsirati tako da dobijemo hrskavi maslac. Opcionalno, možemo dodati malo soli, cimeta, javorovog sirupa, kakao praha...

Zatim prebacimo u staklenku, pustimo da se ohladi, pa poklopimo. I to je to - naš domaći kikiriki maslac je spreman!

U kojim receptima koristiti kikiriki maslac:

Meni je kikiriki maslac najdraži u kombinaciji s Medjool datuljama. Trebamo ih samo oprati, posušiti, izvaditi košticu, napuniti kikiriki maslacem i dodati mrvicu soliHrskavi maslac ide još bolje, jer nam daje crunch faktor :) Ako imamo glatki, onda možemo dodati orašasti plod po želji za crunch.

Slični recepti:

Kako napraviti kikiriki maslac

ja sam koristila 500 g sirovog kikirikija

SASTOJCI

 • sirovi (ili pečeni) kikiriki 
 • opcionalni sastojci - sol, cimet, kakao prah, med, javorov sirup...

POSTUPAK

 1. Sirovi kikiriki prebacimo na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
 2. Prebacimo pleh u zagrijanu pećnicu na 170°C i pečemo 20 do 30 minuta - kikiriki je gotov kad dobije zlatastu boju, kad zamiriši i ljuska se počne odvajati. Točno vrijeme ovisi o pećnici pa često provjeravajte nakon 20 minuta da ne zagori. Nakon 15-ak minuta možemo promiješati kikiriki da se ravnomjerno ispeče. * Ako koristimo kupljeni pečeni kikiriki možemo ga zagrijati u pećnici tek toliko da lakše ispusti ulja i maslac se brže napravi, ali ako imamo jak multipraktik/blender nije potrebno.
 3. Pustimo da se malo ohladi u plehu, toliko da nas ne opeče, pa prebacimo na krpu i trljamo da uklonimo ljusku. Onda rukama odvojimo kikiriki od ljuske. Ovaj korak možemo napraviti i u sušilici za salatu.
 4. Očišćeni kikiriki prebacimo u multipraktik dok su još topli jer će tako proces izrade maslaca ići brže i miksamo do teksture maslaca. Povremeno promiješamo špatulom da odvojimo kikiriki od rubova multipraktika ili blendera. 
 5. Kad je maslac gotov možemo dodati još malo cijelog kikirikija pa kratko pulsirati tako da dobijemo hrskavi maslac 
 6. Zatim prebacimo u staklenku, pustimo da se ohladi, pa poklopimo. I to je to!
 7. Opcionalno, možemo dodati malo soli, cimeta, javorovog sirupa, kakao praha...

I to je to! Uživajte.

TIPS

 • Kikiriki maslac je najbolje držati u staklenci u frižideru gdje će trajati 3-6 mjesesi. Na sobnoj temperaturi će trajati manje.
 • Pokvario se ako primjetimo promjenu u boji, mirisu i ako vidimo plijesan.
 • Ulje se može odvojiti i doći na vrh, to je normalno i onda samo promiješamo vilicom da se rasporedi