#1.MANJE JE VIŠE -  tu mislim na proizvode za odstranjivanje šminke i njegu - preparate, gelove, pjene za čišćenje, maske/pilinge i slično. Vrijedi za suhu i osjetljivu te za masnu kožu, sklonu aknama i prištićima. Takvi proizvodi sadrže previše sastojaka koji se talože u organizmu. Organski proizvodi imaju kvalitetnije sastojke, ali ni s njima ne treba pretjerivati.

Pretjerano korištenje proizvoda za čišćenje skida prirodna ulja s kože, iritira je i stvara ovisnost. Naravno, isto vrijedi za nanošenje šminke. Previše šminke neće napraviti ništa dobro za zdravlje kože.

Kokos
Izvor slike: https://pixabay.com/en/coconut-nut-shell-brown-pulp-1501392/

 

#2. ULJE ZA SKIDANJE ŠMINKE - meni je najbolje kokosovo ulje - organsko, hladno prešano. Nahrani suhu kožu, očisti masnu i najbolje skida šminku. Ipak, bitno je kako se koristi. Ako se namaže na suhu kožu lica, ono neće napraviti puno, pogotovo za skidanje maskare jer je sve presuho. Zato je bitno najprije umiti lice vodom, pa na mokru kožu umasirati kokos koji će odstraniti svu šminku. Mala količina je dovoljna. Nekoliko puta isprati vodom (maskara će se skidati i puder isto), a onda proći s vaticom (koja je isto namočena u vodi) da se skine ostatak šminke, ili još bolje s malim ručnikom za lice. Po potrebi ponoviti postupak. Ako nekome ne odgovara kokosovo ulje, može se koristiti neko drugo (maslinovo, avokadovo), ali meni osobno najviše odgovara kokosovo, koje koristim već godinama.

#3. HIDROLATI - nastavak na prethodni korak. Nakon što je lice očišćeno kokosovim uljem, isprano vaticom i vodom, koža nekad još ostane malo masna od ulja. Moja koža zna biti suha, pa mi to ne smeta, ali svejedno volim lice proći hidrolatom od lavande ili ruže - to može biti i micelarna otopina, losion za čišćenje ili bilo koji drugi hidrolat. Nježni su, imaju puno prednosti za kožu, prirodni su, ne isušuju, nahrane i lijepo mirišu. Koristim ga navečer nakon čišćenja i ujutro nakon umivanja i prije hidratantne kreme.

Lavanda
Izvor slike: https://pixabay.com/en/bee-lavender-flower-summer-nature-635909/

#4. HIDRATANTNA KREMA - nezaobilazan korak - korištenje hidratantne kreme nakon čišćenja navečer i ujutro nakon umivanja. Pronalazak dobre krema zna biti težak i dug posao, bar je za mene bio. Odgovaraju mi samo Avene Skin Recovery Cream (obična ili rich) i dr.Hauschka kreme, barem do sada.

Sve ostale mi naprave crvenilo na licu, sitne prištiće, uglavnom uvijek nekakvu reakciju, pa sam prestala eksperimentirati i držim se onoga što funkcionira.

#5. “AT HOME FACIAL” - jednom na tjedan napraviti temeljitije čišćenje. Uspostaviti svoju rutinu, jedan dan/večer kada ćete se temeljitije posvetiti njezi lica. Piling (šećer + maslinovo/kokosovo ulje), parenje lica, maska od zelene gline za čišćenje moj su izbor. 

Piling bi trebalo raditi 2-3 puta na tjedan da se skinu mrtve stanice i da koža prodiše - s šećerom/soli/palentom/sodom bikarbonom ili koristeći četkicu za pranje lica, najbolje neku od prirodnih vlakana. Malo su grublje, ali se osjeti razlika nakon korištenja. Ja piling uvijek radim sa šećerom. Sodu bikarbonu koristim samo na nosu za mitesere.

Kakve su vaše navike za njegu kože lica?