Danas kuhamo slanutak na 2 načina: u običnom i u ekspres loncu. Na kraju ovog blog posta sam dodala recepte koje možemo pripremiti sa slanutkom.

Ali prije nego krenemo kuhati, slanutak obavezno moramo namočiti. Tako će se brže skuhati, bit će lakše probavljiv i nutritivno vrjedniji.

Isto vrijedi i za ostale mahunarke, žitarice, pseudožitarice, orašide i sjemenke - ako nisu namočeni, teže su probavljivi, više napuhuju i spriječavaju apsorpciju minerala. Više sam pisala u blog postu - Namakanje orašastih plodova i sjemenki - Što? Kako? Zašto?
Tu i tamo će se dogoditi da preskočimo namakanje i nije kraj svijeta, ali bitno je da nam ne postane navika. Ja ponekad preskočim za kvinoju, proso, rižu i crvenu leću, ali ne preskačem i za grah i slanutak i najčešće pustim 24h.

Kako namočiti slanutak?

Kod namakanja slanutka imamo dvije opcije:

1. Duže namakanje (preko noći ili barem 8 sati)

Slanutak najprije prebacimo u cjedilo i dobro isperemo da uklonimo prljavštinu. Onda prebacimo u staklenu posudu, prelijemo s dovoljno vode - barem 4 puta više nego slanutka jer se slanutak napuhne za oko 3x. Poklopimo s poklopcem da prašina ne ulazi i pustimo da odstoji barem 8 sati, a može odstajati i do 24 sata. Sve što se više namače brže će se skuhati i bit će lakše probavljiv.

2. Kraće namakanje

Kao i u prvom načinu slanutak najprije isperemo pod vodom u cjedilu. Onda ga prebacimo u lonac, dodamo oko 4 puta više vode nego slanutka i zakuhamo. Pustimo da kuha na srednje jakoj vatri 3 do 5 min, pa maknemo s vatre i pustimo da odstoji u loncu oko sat vremena. Nakon toga nastavljamo kuhati kao i kad namočimo preko noći.

Nakon što namočimo slanutak, trebamo ga dobro isprati pod vodom i tek onda krećemo kuhati.

KAKO SKUHATI SLANUTAK

1. Kako skuhati slanutak u običnom loncu?

Namočeni i isprani slanutak prebacimo u lonac i dodamo vode tako da bude oko 5 cm iznad slanutka. Kad zakuha, poklopimo i pustimo da se kuha 40 minuta do 120 minuta - dok ne omekša. Vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko smo dugo namakali slanutak u vodi.

2. Kako skuhati slanutak u ekspres loncu?

Namočeni i isprani slanutak dodamo u ekspres lonac, prelijemo s vodom tako da bude oko 5 cm preko slanutka, poklopimo i kuhamo po uputama ekspres lonca. Ja obično kuham na najjačoj postavci i u mom je dovoljno 3 minute od kad je postignuta idealna temperatura za kuhanje i poklopac je na zelenoj boji. U ovom slučaju će vrijeme kuhanja ovisiti o ekspres loncu kojeg imate.

Kad je slanutak kuhan, izlijemo većinu vode iz lonca, pustimo samo malo, pa posolimo i promiješamo. Poklopimo opet i pustimo da odstoji 3-5 minuta. 
Posolimo tek na kraju ili barem na 70% kuhanja jer se tako slanutak ravnomjernije kuha kao i ostale žitarice, pseudožitarice. 

Poslužimo odmah ili spremimo u zatvorenu posudu i u hladnjak 3-4 dana.
I to je to!

Opcionalno dodaci:

  • u vodu za kuhanje slanutka možemo dodati luk, par češnja češnjaka i lovorov list. Tako će biti ukusniji.
  • možemo dodati kombu algu koja pomaže da bude lakše probavljiv
  • možemo dodati i kvalitetnu organsku kocku za juhu za više okusa. Ja volim ovu Kocku za juhu bez kvasca iz Biobio

TIPS

  • Ako želimo da je slanutak mekši i da se raspada, kuhamo ga duže i sa zatvorenim poklopcem
  • Ako želimo da slanutak bude čvršći, kuhamo ga kraće i s otvorenim  poklopcem
  • Od jedne mjere suhog slanutka dobit ćemo oko 3 mjere skuhanog

RECEPTI SA SLANUTKOM

Falafel s mrkvom i kvinoja salatom

Kako napraviti brašno od slanutka

Namaz od slanutka » Hummus

Humus od cikle

JOŠ "KAKO SKUHATI" BLOG POSTOVA

Kako skuhati proso

Kako skuhati brokulu na pari

Kako skuhati bijelu basmati rižu

Kako pripremam heljdu

Kako skuhati kvinoju