Za pripremiti dimljeni umak od suncokretovih sjemenki treba nam 6 sastojaka uključujući vodu i 5 minuta vremena. Odlično ide umjesto ili uz ketchup, majonezu, ajvar... a možemo ga i razvodniti pa koristiti kao dressing za salatu, uz kuhano/pečeno povrće... Meni je najdraži uz hrskavi batat iz pećnice!

Dimljeni umak od suncokretovih sjemenki zdrave navike zdravi recepti

SASTOJCI I ZAMJENE

Suncokretove sjemenke - za ovaj recept nam trebaju suncokretove sjemenke, ali ako ih nemamo doma možemo koristiti indijske oraščiće, bit će dosta slično, ali bolje je sa sjemenkama suncokreta.

Voda - voda nam treba da izblendamo/usitnimo suncokretove sjemenke. Možemo dodati manje za gušći umak ili više za rjeđi.

Tekući dim - ne bih preporučila izostaviti jer nam on daje dimljeni okus i maskira okus suncokretovih sjemenki. Ja ga kupujem u Harissa Spice Store.

Dimljena sol - kao i tekući dim, puno doprinosi dimljenom okusu, pa je bolje koristiti nju umjesto morske ili himalajske soli. Ja kupujem u Tvornici Zdrave Hrane.

Limunov sok - osvježi i podigne okus, pa ne bih preporučila izostaviti. Kad nemamo doma, možemo dodati 1/2 žličice octa umjesto.

Jabučni ocat - ako nemamo doma možemo dodati limunov sok u istoj količini, ali ukusnije je kad dodamo i ocat i sok limuna.

Dimljena slatka paprika - opcionalan sastojak, doprinosi dimljenom okusu i daje umaku rozastu boju, bez nje je bijeli.

Dimljeni umak od suncokretovih sjemenki zdrave navike zdravi recepti

Recept: Dimljeni umak od suncokretovih sjemenki

SASTOJCI

 • 4 žlice suncokretovih sjemenki (1/4 šalice)
 • 4 žlice vode (1/4 šalice, možemo dodati više za rjeđi ili manje za gušći umak)
 • 1/2 žlice limunovog soka
 • 1/2 žličice octa
 • 1/4 žličice dimljene soli
 • 1/4 - 1/2 žličice tekućeg dima
 • 1/4 žličice dimljene paprike u prahu (opcionalno)

POSTUPAK

 1. U najmanju posudu blendera dodamo sve sastojke i blendamo do kremaste teksture.
 2. Pohranimo u zatvorenoj posudi u hladnjaku, traje 3-4 dana.

I to je to!

TIPS

 • Ja koristim najmanju posudu na Vitamixu za izblendati, ali umak možemo napraviti i u maloj sjeckalici. Neće biti toliko kremast, ali funkcionira.
 • Ako imamo slabiji blender/sjeckalicu možemo namočiti sunockretove sjemenke u vodi preko noći ili u vrućoj vodi oko pola sata da omekšaju. U tom slučaju dodajemo manje vode za izblendati, pa dodajemo više po potrebi.

Dimljeni umak od suncokretovih sjemenki zdrave navike zdravi recepti