Ako imate puno smokvi i ne stignete ih sve pojesti, a želite ih sačuvati za jesen i zimu, evo jedne ideje - osušite ih u dehidratoru, predobre su! Još nekoliko ideja kako ih iskoristiti sam zapisala na dnu blog posta.

Domaće sušene smokve

Za doma osušiti smokve treba nam kvalitetan dehidrator. Sušimo ih na temperaturi od 57°C oko 13 sati, ali vrijeme će ovisiti o tome koliko su smokve velike, kako su narezane, kolika je vlaga itd.. Ja sam koristila Excalibur dehidrator.

Nisam ih probala raditi u pećnici pa ne znam kako bi ispalo, ali ako je netko probao - javite, pa nadopišem u blog post!

Domaće sušene smokve

Na fotografijama i u videu sam smokve narezala na jako tanke krugove jer sam ih radila prvi put. Kad su se osušile bile su malo pretanke, pa sam dalje radila tako da sam ih samo narezala na polovice horizontalno - na dva kruga i tako stavila dehidrirati, ispalo je puno bolje. Probala sam neke i na četvrtine, ali krugovi su mi bolji.

Smokve stavljamo sušiti direktno na mrežicu dehidratora. U jednoj verziji sam koristila papir za pečenje, ali u tom slučaju im treba dosta više da se posuše, jer zrak ne cirkulira sa svih strana, pa ih treba okretati da se skroz pusuše.

Domaće sušene smokve

Domaće sušene smokve

SASTOJCI

  • svježe smokve 

POSTUPAK

  1. Smokve oprati, pa lagano posušiti čistom krpom.
  2. Smokvama odrezati peteljke pa ih narezati na pola horizontalno.
  3. Prebaciti na police dehidratora i dehidrirati 12-13 sati ili dok se smokve ne posuše tako da više nisu ljepljive.
  4. Kad se ohlade, prebacimo ih u staklenke i spremimo na suho mjesto. 
  5. Ako se bojite da će se pokvariti možete ih spremiti i u zamrzivač, pa izvadite po potrebi.

I to je to! Uživajte.

Dehidrirane smokve narezane na polovice traju 1-2 godine, a za cijele dehidrirane smokve kažu da traju do 2 mjeseca.

Domaće sušene smokve

Recepti sa smokvama