Chia puding je super za desert, snack ili doručak, a za napraviti nam treba samo 5 sastojaka. Ovako s domaćim pekmezom od smokava i pekan orasima je baš wow! Mogu se koristiti i obični orasi, ali onda ih treba namočiti prije (više u nastavku). Pekan orahe uglavnom kupujem u Lidlu.

Pekan orah mi je draži u ovom receptu nego običan orah jer nisu tako gorki i zato ih ne treba namočiti prije nego se napravi biljno "mlijeko" i samim time se chia puding puno brže napravi. Možete koristiti i kupljeno biljno mlijeko, ali recept je PUNO ukusniji s domaćim "mlijekom" - smokve i orasi se slažu odlično!

Na vrh sam dodala domaće sušene (dehidrirane) smokve, još malo pekan oraha i malo chia sjemenki. Možete i vi ili ukrasite po želji.

SASTOJCI I ZAMJENE

svježe smokve - meni je recept najbolji takav kakav je, ali tko ne voli smokve može koristiti na isti način bilo koje drugo voće - jabuke, kruške, šljive..

voda - treba nam za napraviti domaće "mlijeko" od pekan oraha. Možete koristiti i kupljeno biljno mlijeko, ali u tom slučaju dodajte 4 žlice chie, a ne 3 (domaće "mlijeko" je gušće jer nismo procijedili pekan orahe)

chia sjemenke - ključan su sastojak u ovom receptu, ali možete isto koristiti pola chia sjemenki pola lanenih (onda dodajte usitnjene lanene sjemenke ili ako ćete koristiti cijele, dodajte ih u blender s vodom, pekan orasima i javorovim sirupom da se usitne)

javorov sirup - možete koristiti bilo koji zaslađivač po želji ili dodati 1-2 datulje

pekan orah - meni njihov okus najviše paše u ovom receptu i nisu gorki ako se prethodno ne namoče. Ako ćete koristiti obične orahe, obavezno ih namočite preko noći ili barem 8 sati prije. Drugi način je prokuhati ih u vodi da puste gorčinu, ali onda više nisu sirovi.

Može li se chia puding napraviti s kupljenim biljnim mlijekom?

Može, ali u tom slučaju dodajte 4 žlice chia sjemenki. Ja nisam procijedila domaće "mlijeko" od pekan oraha pa su zato dovoljne 3 žlice. Ako radite domaće "mlijeko", chia puding pustite da odstoji minimalno 2 sata, ako koristite kupljeno pustite da odstoji barem 4 sata.

Recept: Chia puding s domaćim pekmezom od smokava

za 2 osobe

SASTOJCI

 1. 8 svježih smokvi srednje veličine (1 1/2 šalica od 250 ml)
 2. 250 ml vode (1 šalica)
 3. 30 g pekan oraha ili običnih oraha (1/4 šalice)
 4. 3 žlice chia sjemenki
 5. 1-2 žlice javorovog sirupa ili 2 datulje

POSTUPAK

 1. Smokve oprati, lagano posušiti krpom, sitno nasjeckati i prebaciti u lonac
 2. Kuhati oko 25 minuta ili do teksture/mekoće po želji. Možete dodatno usitniti pekmez gnječilicom za krumpir
 3. U blender dodati vodu, pekan orahe, javorov sirup i izblendati
 4. Prebaciti "mlijeko" u staklenu posudu, dodati chia sjemenke i promiješati. U idućih 5 minuta često miješati chia sjemenke tako da se ne slegnu na dnu nego da se pravilno rasporede kroz tekućinu
 5. Onda poklopiti, prebaciti u hladnjak i pustiti da odstoji barem 2 sata da chia sjemenke upiju tekućinu ili preko noći
 6. U čaše/posudice za posluživanje dodati pekmez od smokava, pa chia puding i po želji dodati na vrh još svježe ili sušene smokve, pekan orahe..

I to je to. Uživajte!

TIPS

 • chia puding traje 2-3 dana u zatvorenoj posudi u hladnjaku, najbolje staklenoj
 • pekmez od smokava traje 4-5 dana u zatvorenoj posudi u hladnjaku, isto najbolje u staklenoj ili dok mu se ne promijeni boja/miris