Na blogu imam već dosta recepata za kolačiće od orašastih plodova i datulja, ali priznajem da su mi ove najukusnije do sada. Obično sam ih radila s dehidriranim orašidima koji jesu zdraviji od termički obrađenih, ali okus lješnjaka se puno više osjeti u ovoj verziji jer su pečeni. Kao "nutella" u kolačiću!

Za pripremiti nam treba Magimix multipraktik, nešto manje od pola sata sveukupno i 5 sastojaka + opcionalno grožđice, ribani kokos i usitnjeni lješnjaci za uvaljati kuglice.

Još recepata za kolačiće od orašida i datulja:

RECEPT: Čokoladne kuglice od lješnjaka i datulja iz Magimixa

SASTOJCI

 • 240 g lješnjaka (oko 1 ½ šalica) 
 • 140 g indijskih oraščića (oko 1 šalica)
 • 2 žlice sirovog kakao praha
 • prstohvat soli
 • *190-290 g datulja, bez koštica (1 - 1 ½ šalica datulja)
 • 50 g grožđica, opcionalno (⅓ šalice)
 • ribani kokos, usitnjeni lješnjaci (opcionalno)

POSTUPAK

 1. Lješnjake prebacite na pleh za pečenje i poravnajte da budu u jednom sloju.
 2. Lješnjake pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C, 7 do 12 minuta ili dok kožica ne potamni i počne se odvajati. Budite blizu i provjeravajte često jer lako zagore.
 3. Pustite da se malo ohlade, pa ih prebacite na čistu kuhinjsku krpu, povucite krajeve prema sredini i protrljajte da se ukloni kožica. Neće se ukloniti sve, ali uklonite čim više.
 4. Za lakše odvojiti očišćenje lješnjake od korice, možete ih ubaciti u posudu za sušenje salate i zavrtjeti par puta.
 5. Prebacite očišćene lješnjake u Magimix, dodajte indijske oraščiće, sirovi kakao prah, prstohvat soli i miksajte na "auto" do teksture brašna. Pripazite da ne miksate predugo, da se orašasti plodovi ne počnu pretvarati u maslac.
 6. Dodajte datulje i miksajte dok smjesa ne postane ljepljiva i lako se drži zajedno.
 7. Zatim pažljivo izvadite nož iz Magimixa, dodajte grožđice i promiješajte (opcionalno).
 8. Žlicom uzimajte smjesu, pritisnite i oblikujte u kuglice.
 9. Uvaljajte svaku kuglicu u ribani kokos ili usitnjene lješnjake. Bit će ukusniji i kuglice se neće lijepiti jedna za drugu.
 10. Poslužite odmah, ili ohladite u hladnjaku za još ukusnije kuglice.
 11. Pohranite u zatvorenoj posudi u hladnjaku.

I to je to. U slast!

* Količina datulja ovisi o tome koju vrstu koristite i koliko su sočne/suhe. Ja sam koristila sortu mazafati za ovaj recept. Ako koristite medjool datulje, može ih trebati manje jer su više "ljepljive". Ako imate samo suhe datulje, namočite ih u toploj vodi 15-ak minuta prije i procijedite. Dodajte najprije minimalnu količinu (190 g), pa dodajte još po potrebi dok smjesa ne postane ljepljiva, lako se drži zajedno i lako se formira u kuglice.

TIPS

 • Kuglice pohranite u zatvorenu posudu u hladnjak do mjesec dana, vjerojatno traju i duže. Možete ih i zamrznuti do 3 mjeseca (vjerojatno i duže).
 • Kuglice će biti još ukusnije kad malo odstoje, dobro se rashlade i počnu se "sušiti" kroz par dana, ako izdrže toliko!
 • Za bržu varijantu kad nemate vremena oblikovati u kuglice, smjesu možete dodati u kalup po želji obložen papirom za pečenje, zatim dobro pritisnite smjesu. Zatim ohladite smjesu barem 30 minuta u hladnjaku prije rezanja da se ne mrvi, pa narežite.

Recept je u suradnji s Enzita!