Nar, poznatiji kao šipak, plod je crvenkaste boje, koji dozrijeva u kasnu jesen i traje do siječnja. Pun je jestivih sjemenki koje imaju iznimnu vrijednost za zdravlje.

Zašto češće jesti nar?

  • Nar podiže raspoloženje, a razlog tomu su fitokemikalije koje podižu serotonin, poznatiji kao hormon sreće.
  • Odličan je i u borbi protiv prehlade, jer sadrži vitamin C.
  • Sadrži magnezij i kalcij, te pomaže u borbi protiv osteoporoze.
  • Konzumacija nara također snižava "loš" kolesterol i krvni tlak, te ga slobodno mogu konzumirati i srčani bolesnici. 

U knjizi Medical Medium “Hrana koja mijenja život”, Anthony William ističe kako je nar dobar za kosu i vlasište, djeluje na odčepljivanje pora i folikula kose, uspostavlja ravnotežu u nadbubrežnim žlijezdama i stabilizira razinu šećera u krvi. Kaže da je idealna hrana za mozak jer pomaže kod fokusiranja, jača koncentraciju, ispire otrove i regulira hormone.

Ističe kako nam nar može pružiti i emocionalnu podršku ako se borimo s nestrpljivošću. Nar će nam preusmjeriti energiju i dati pribranost i strpljenje.

Kaže i da nar ima svoju duhovnu poruku, a ona glasi da iako nam je prva pomisao kada idemo jesti nar da ćemo napraviti nered, neka prigrlimo kreativnost koju nam nar daje. On nas uči prigrliti kaos kako bismo na najbolji mogući način iskoristili sve prilike koje nam se pružaju na životnom putu. Ja volim njegove knjige, pa eto da bude zapisano i ovdje.

Što je potrebno za narezati nar?

  • Daska koja se ne kliže
  • Nož
  • Zdjela za sjemenke i zdjela za otpatke

Danas vam želim pokazati kako najlakše narezati nar.

POSTUPAK - Kako narezati nar/šipak

Nar dobro operite i posušite. Zatim ga položite na dasku i odrežite mu gornji dio (vrh/krunu). Obavezno pripazite da se daske ne kliže, dodajte mokru kuhinjsku krpu ispod ako koristite drvenu dasku bez gumenih dijelova.

Zatim naru pažljivo odrežite donji dio. Pripazite da ne idete previše duboko dok režete vrh i dno, da ne odrežete sjemenke.

Ako malo bolje promotrite nar, vidjet ćete da ima bijelu kožicu/membranu i bijele dijelove između sjemenki. Nar narežite na 5-6 jednakih dijelova, tako da pokušate slijediti bijelu membranu ili bijele dijelove ako membrana nije jasno vidljiva. Porežite samo dio uz koru, od vrha do dna i pazite da ne idete preduboko kako ne biste došli do sjemenki.

Ponekad je lakše uočiti bijelu membranu/kožicu (fotografija gore lijevo i dolje lijevo), ponekad teže, pa probajte okretati nar i vidjeti s koje strane se bolje vidi. Ako nije jasno vidljiva, porežite nar po sredini bijelih dijelova.

Koristeći prste, lagano rastvorite nar na dijelove. Poslužite se zdjelom kako bi sjemenke mogle pasti u nju, a ne na dasku. 

Lagano pritisnite koru svakom dijelu, kao na fotografiji dolje lijevo, da se sjemenke lakše odvoje od kore. Zatim polagano, koristeći prste odvajajte sjemenke od kore nara i pustite ih da padnu u zdjelu. Ključno je da sjemenke nježno odvajamo jer onda neće špricati.

Ako će vam olakšati možete posudu napuniti vodom. Sjemenke će potonuti na dno vode dok će komadići membrane plutati na vrhu. Kada završite s čišćenjem sjemenki, uklonite membrane žlicom i procijedite sjemenke iz vode.

Neki kažu da će guljenje u vodi smanjiti špricanje, ali meni bolje funkcionira bez vode. Kad nar koristim za sok onda mi ne smetaju bijele membrane, a ako mi je za jesti, onda prebacim očišćene sjemenke u zdjelu s vodom da lakše uklonim bijele membrane, pa procijedim.

Jedite ih odmah ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 2-3 dana.

I to je to. Dobar tek!

Pripazite gdje i kako ih jedete. Sjemenke koje padnu na tepih ili odjeću i zatim se zgnječe uzrokovat će mrlje. 

Ako nježno odvajamo sjemenke, neće biti nereda.

TIPS

  • Od nara možete napraviti i marmeladu
  • Odličan je sok od mandarina, nara i đumbira
  • Sjemenke nara mogu se zamrznuti i koristiti za razne recepte kada vam zatrebaju