Današnji blog post je o jabukama! :) Nadam se da će vas motivirati da pojedete koju jabuku više i da ih češće uvrstite u prehranu.

S obzirom na to da nam zima ne pruža izobilje voća kao druga godišnja doba, trebamo iskoristiti to što imamo. Jabuke ostaju s nama kroz cijelu godinu, pune nutrijenata i prednosti za zdravlje (vlakna, vitamini, minerali..).

Kako i kada uvrstiti jabuke u prehranu?

Pronađite vrijeme i situaciju kad vam najviše odgovara. 
Meni je to ujutro. Prije nego idem šetati pojedem dvije jabuke, pa jedem drugi doručak kad se vratim doma. Moj muž recimo neće doma pojesti jabuku, ali ih voli jesti vani. Zato ih uzmemo kad idemo hodati.
Vama će možda pasati kao snack između obroka. 
Ono što je važno pripaziti je da ih ne jedete nakon kuhane hrane, jer nije dobro za probavu (jabuke se probavljaju puno brže od kuhane hrane). Pričekajte barem sat i pol nakon kuhane hrane.

Zašto organske?

Jabuke se nažalost svake godine nađu na listi voća koje je najviše špricano štetnim kemikalijama. Ove godine su na 5. mjestu Dirty Dozen liste. Na prvom mjestu su jagode, zatim špinat, kelj i nektarine. Na šestom mjestu je grožđe, pa trešnje, kruške, paprike, celer i rajčica.
Kako bi ostvarili najviše prednosti trebamo pojesti i koru (u njoj se nalazi najviše ljekovitih svojstava), pa je zato važno da su jabuke organske. Osim toga, organske jabuke su i nutritivno vrjednije. Ako vam to nije moguće ogulite koru (iako će pesticidi u nekoj mjeri svejedno ući u voće kroz koru). 

Kako oprati jabuke

Organske ili ne, treba ih oprati.
U posudu s vodom (može i u čisti sudoper) dodajte žlicu-dvije sode bikarbone i pustite da odstoji 10-ak minuta, zatim dobro isperite. Ja nemam neki točan omjer, dodam od oka - ni previše ni premalo. Možete dodati i mrvicu alkoholnog octa sa sodom.
Nakon što su jabuke odstajale, operite ih u čistoj vodi i ogulite ako ne koristite organske. Korisno je koristiti četku ili spužvicu za pranje voća.
Ja ne koristim sodu svaki put za oprati jabuke, ali je dobra navika.

U ovom blog postu pogledajte kako najbrže narezati jabuku.

TIPS

  • izaberite organske jabuke kad god je moguće, a ako ne ih obavezno ogulite
  • pohranite ih u hladnjak da dulje traju
  • nemojte jesti jabuke (voće općenito) nakon kuhane hrane - pričekajte barem sat i pol ili ih jedite ujutro na prazan želudac (najbolja opcija)
  • ja ih najčešće kupujem u Lidlu, jer su zapakirane u karton, to mi je puno draža opcija nego plastika. Mi u Labinu nemamo trgovinu zdrave hrane, pa su mi Lidl i Spar jedina opcija. Zadnje vrijeme se i u Sparu češće nađe kompostabilna ambalaža.