Ovaj veganski "parmezan" je toliko ukusan da ćete ga htjeti posipati na sve! A osim okusom, nadopunit će obrok i nutrijentima.

Ako ne jedete sir i tražite alternativu jer ponekad želite nešto posipati po tjestenini, pizzi ili salati, a isto tako ne želite kupovati nezdrave verzije iz trgovine - ovaj recept je za vas!

Ja sam koristila proklijale pa dehidrirane sjemenke suncokreta - zato su tamnije i imaju repiće, možete koristiti obične.

Domaći veganski "parmezan" gotov je u manje od 5 minuta i treba vam 5 sastojaka - indijski oraščići, suncokretove sjemenke, prehrambeni kvasac, češnjak u prahu i sol. Trebat će vam sjeckalica ili multipraktik za usitniti, ali ako nemate možete i sitno nasjeckati nožem. Trebat će malo više vremena i možda neće biti usitnjeno kao u multipraktiku ili sjeckalici, ali može se napraviti.

Ako ste kada kupovali veganske "parmezane" znate da sastojci nisu najzdraviji, pa ih iz tog razloga nije dobro jesti ili barem ne često. Ova domaća verzija je zdravija i ukusnija (iako nisam probala kupljeni veganski parmezan zato što mi se ne sviđaju sastojci). Domaća verzija je i jeftinija od kupljene.

Domaći veganski "parmezan" ne sadrži svježe i lako kvarljive namirnice, pa može trajati tjednima u zatvorenoj posudici/staklenci. Možete staviti u hladnjak, ali nije obavezno. U zamrzivaču će trajati 3 do 4 mjeseca.

VEGANSKI "PARMEZAN" - RECEPT

SASTOJCI

 • 70 g indijskih oraščića (½ šalice)
 • 25 g suncokretovih sjemenki (¼ šalice)
 • 4 žlice prehrambenog kvasca (15 g)
 • ½ žličice češnjaka u prahu
 • ½ žličice himalajske soli

POSTUPAK

 1. Indijske oraščiće i suncokretove sjemenke dodajte u sjeckalicu ili multipraktik i usitnite. Nemojte miksati predugo da se ne počne pretvarati u maslac
 2. Dodajte prehrambeni kvasac, češnjak u prahu i sol, pa pulsirajte još jednom da se sastojci povežu
 3. Prebacite u posudice, zatvorite i to je to!

Uživajte!

SAVJETI

 • Recept je najbolji takav kakav je, ali ako nemate sjemenke suncokreta mozete koristiti samo indijske oraščiće. Ako nemate indijske oraščiće isto možete napraviti parmezan samo od sjemenki suncokreta, iako je puno ukusnije s indijskim oraščićma.
 • Možete dodati suho začinsko bilje po izboru - origano, bosiljak, timijan..
 • Pazite da ne miksate predugo da se ne počne pretvarati u maslac
 • Trajat će tjednima u zatvorenoj posudici/staklenci ili 3 do 4 mjeseca u zamrzivaču
 • Ja sam koristila proklijale dehidrirane sjemenke suncokreta, pa su zato tamnije i imaju repiće, možete koristiti obične. Više o prednostima namakanja pročitajte u postu - Namakanje orašastih plodova i sjemenki - Što? Kako? Zašto?