Jeste spremni za nove recepte?

Danas s vama dijelim recept za brzu, jednostavnu, zdravu i meni jako ukusnu juhu od crvene leće. Gotova je u 20-ak minuta, zasitna je, a možete je jesti samu ili poslužiti kao umak s kvinojom, tjesteninom, prosom, rižom...
Trebat će vam nekoliko sastojaka koje vjerujem već imate doma - crvena leća, mrkva, luk, češnjak, celer, sol, papar i voda.

Leću je preporučljivo namakati oko 8 sati, ali dovoljno će biti 4 do 6 sati. Ako ste u žurbi možete je namočiti 15-ak minuta u vrućoj vodi. Pustite da se namoči taman dok pripremite i popržite povrće, zatim dobro isperite. Naišla sam na informaciju da je namakanje crvene leće opcionalno, a ne obavezno, ali ja svejedno volim namočiti. Onda je lakše probavljiva i duplo brže će se skuhati.

 

PROCES KAKO NAPRAVITI JUHU OD CRVENE LEĆE:

1. Dodajte crvenu leću u zdjelu i prelijte vodom. Pustite namakati 8 sati u idealnom slučaju ili barem 4 do 6 sati. Ako ste u žurbi, namočite je 15-ak minuta u vrućoj vodi, taman dok pripremate povrće.

2. Nakon namakanja leću treba dobro isprati.

3. U lonac dodajte 2 žlice vode ili 1 žlicu ulja, po želji. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, mrkvu i stabljike celera. Kuhajte oko 5 minuta da povrće omekša. Ako koristite vodu umjesto ulja, dodavajte još po potrebi da ne zagori.

4. Zatim dodajte crvenu leću, promiješajte, kuhajte još minutu, pa dodajte vodu.

5. Zakuhajte. Bijelu pjenu na vrhu juhe možete maknuti žlicom ako želite.

6. Poklopite, smanjite na najmanje i kuhajte dok se leća skuha. Vrijeme kuhanja ovisit će o tome jeste li namakali leću ili ne. Ako koristite namočenu leću provjerite već nakon 5 minuta ako je kuhana.

7. Dodajte sol i papar po ukusu.

8. Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu do kremaste teksture ili samo da se juha malo zgusne, ako želite.

I to je to. Juhu možete poslužiti kao samostalno jelo ili kao umak uz kvinoju, tjesteninu, rižu... Uz juhu možete napraviti i Tortilje od slanutkovog brašna za još zasitniji obrok.

 

RECEPT ZA JUHU OD CRVENE LEĆE

količina za 2 osobe

SASTOJCI

 • 1 šalica (170 g) crvene leće
 • 2 srednje mrkve
 • 1 luk
 • 1 češnjak
 • sol i papar po želji
 • 3 žlice nasjeckane stabljike celera (opcionalno)
 • oko pola litre vode

POSTUPAK

 1. Leću isperite u cjedilu, prebacite u posudu i prelijte s vodom. Pustite da se namoči 8 sati u idealnom slučaju ili 4 do 6 sati. Ako ste u žurbi, namočite barem 15 minuta u vrućoj vodi. Ako ne stignete ni to, dobro je isperite u cjedilu.
 2. Na tavu dodajte vodu ili ulje pa dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer. Kuhajte oko 5 minuta da povrće omekša. Ako koristite vodu, dodavajte po potrebi da ne zagori.
 3. Zatim dodajte crvenu leću i vodu. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti leće i o tome jeste li močili leću, pa provjerite već nakon 5,6 minuta ako je omekšala. Dodajte manje vode ako želite gušću juhu ili više za rjeđu juhu.
 4. Dodajte papar i sol po želji.
 5. Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu do kremaste teksture ili samo malo da bude gušća, po želji.

Po želji ukrasite peršinom.

I to je to. Dobar tek!

NOTES

 • Stabljike celera daju poseban okus juhama, varivima i općenito jelima s povrćem, ali nije obavezan sastojak u receptu. Slobodno izostavite ako nemate doma.
 • Vrijeme kuhanja će ovisiti o tome koju vrstu crvene leće koristite i o vremenu namakanja.
 • Više o važnosti namakanja orašida, sjemenki, mahunarka i grahorica pročitajte u postu - Namakanje orašastih plodova i sjemenki - Što? Kako? Zašto?