Ova godina nam je godina voćnih salata i smoothie zdjela :) Toliko su nam ukusne da ih jedemo za doručak skoro svaki dan od početka godine.

Počelo je s voćem i jogurtom od indijskih oraščića ili kokosovim jogurtom, kao u ovom receptu: Voćna (čarolija) salata, ali nije mi bilo drago jesti jogurt prečesto. Onda smo ga zamijenili tako da bi napravili svježe cijeđeni voćni sok (npr. naranča/kivi/ananas) kojeg bi izmiksala s bananama i bobičastim voćem do teksture smoothieja.

Voćne salate u nekoj sličnoj kombinaciji jela sam i svaki dan dok sam bila 32 dana na detoxu na sirovoj hrani, i definitivno su mi pomogle da mogu toliko dugo jesti pretežno voće. Napravili bi odjednom veću količinu koja bi mi bila za 2, a nekad i 3 obroka jer sam kasnije dodala još voća - banane, naranče, bobice, kivi...

Još ideja za voćne salate: Fruit haul i voćna salataZasitna voćna salata.

Ove godine smo u voćnim salatama miješali više različitih vrsta voća, oko 6, a preporuka je ne miješati više od 3 (više u blog postu: Kako jesti/piti smoothie + Pravilna kombinacija voća). Mi smo "kršili pravila" jer nam je pasalo i bilo jako jako ukusno, ali s vremenom smo se opet prebacili na jednostavnije salate, kao ova koju dijelim danas s vama.

Možete je napravili u blenderu, ali meni je draže izmiksati banane i bobičasto voće štapnim mikserom jer treba prati manje suđa. Polovicu banana izmiksam s bobicama i polovicu narežem, ali ako vam je draže možete sve izmiksati pa ćete dobiti gusti smoothie bez narezanih banana. Još je ukusnije s mangom ili svježim bobičastim voćem (malinama ili borovnicama), ali za one dane kad ne uspijem pronaći i sada kad ne idemo tako često u trgovinu, ovako je odlično!

RECEPT ZA JEDNOSTAVNU I UKUSNU SMOOTHIE ZDJELU

za 2 osobe

SASTOJCI 

  • 4 veće ili 5 manjih banana
  • 2 šalice odleđenog bobičastog voća (ili količina po izboru)

POSTUPAK

  1. Operite banane, isperite bobičasto voće
  2. Izmiksajte 2 banane s bobičastim voćem, po želji dodajte malo vode
  3. Preostale 2 banane narežite, promiješajte sve zajedno i to je to

Uživajte!

TIPS