Mlijeko od orašastih plodova je ukusno, brzo i jednostavno za pripremiti i zdravije nego kupljeno. Odlična je zamjena za kravlje mlijeko. Na isti način možete napraviti mlijeko od lješnjaka, oraha, badema, indijskih oraščića, kokosa... Ja ih najčešće koristim za pripremu chia pudinga i overnight/prekonoćnih zobenih pahuljica.

Za napraviti domaće mlijeko od orašastih plodova treba nam samo malo vremena, orašasti plod po želji, snažan blender i tekući zaslađivač po izboru (ili datulje).

Postupak izrade

1. Stavite bademe u veću posudu, dodajte vodu i ostavite preko noći ili oko 8 h. Nakon toga ih dobro isprati pod vodom, prebaciti u blender, dodati vodu i opcionalno zaslađivač po izboru.

Orašaste plodove obavezno treba močiti prije izrade mlijeka. Tako će omekšati i olakšati usitnjavanje u blenderu, izgubiti gorčinu (što doprinosi boljem okusu) i postati lakše probavljivi - Namakanje orašastih plodova i sjemenki - Što? Kako? Zašto?
Ako nisu namočeni neće bude ukusno, već gorko/kiselkasto, i to ne samo mlijeko nego bilo koji recept s njima.

2. Zatim izblendamo da se orašidi u potpunosti usitne, pa procijedimo kroz jako sitno cjedilo ili vrećicu za izradu biljnog mlijeka.

Jak blender poprilično olakšava ovaj proces te je mlijeko puno kremastije. U slabijem je blenderu teže u potpunosti usitniti orašide i treba duže vremena blendati. 

I to je to! Imate spremno domaće bademovo mlijeko. Spremite ga u zatvorenu posudu, najbolje staklenu i iskoristite u roku 2-3 dana.

KAKO NAPRAVITI MLIJEKO OD ORAŠASTIH PLODOVA

Na jednu mjeru orašida dodajemo 4 mjere vode

SASTOJCI

 • 1 šalica badema/lješnjaka/oraha...
 • 4 šalice vode
 • 1-2 žlice javorovog sirupa (ili med, datulje, po želji)

POSTUPAK

 1. Bademe namočiti u vodi 8h ili preko noći
 2. U blender dodati namočene i dobro isprane bademe, vodu i zaslađivač ako koristite
 3. Blendati dok se skroz ne usitni 
 4. Procijediti mlijeko kroz sitno cjedilo (opcionalno, možete preskočiti ovaj korak ako vam pulpa ne smeta) ili vrećicu za izradu mlijeka od orašastih plodova
 5. Prebaciti u staklenke i zatvoriti

Pohraniti u zatvorenoj posudi u hladnjaku, traje 2 do 3 dana.

Savjeti

 • Domaće bademovo mlijeko (i ostala mlijeka od orašastih plodova) ne mogu u potpunosti zamijeniti kravlje mlijeko u svim receptima, pogotovo kad se radi o pečenju kolača/torti
 • Najsličnija biljna opcija kravljem mlijeku je sojino mlijeko jer ima više proteina
 • Ako orašaste plodove močite preko dana, možete tu i tamo promijeniti vodu
 • Za brzinske rezultate orašaste plodove možete namočiti i u vrućoj vodi. Voda od oraha pocrni već nakon 10ak minuta. Definitivno je bolje močiti ih preko noći, ali ovo je odličan brzi način kad se sjetite u zadnji tren.
 • Koristiti domaće organske orašaste plodove ako je to moguće, oni iz većih trgovina su često pečeni čime znatno gube na hranjivoj vrijednosti
 • Mlijeko procijediti kroz cjedilo ako vam smetaju komadići, ako ne, možete pustiti pulpu
 • Pulpa se može baciti ili sačuvati i zalediti pa koristiti u drugim receptima

 

Blog post je update-an novim fotografijama 28.7.2022., original fotografija je ispod.