Malo za promjenu od granole sa zobenim pahuljicama, danas vam donosim recept za sirovu kokosastu granolu od proklijale heljde i suncokreta. Meni je definitivno najdraža i najukusnija do sada. Kod nas je nestala jako jako brzo, i jeli smo je uglavnom s biljnim mlijekom za desert iako vam može biti i za doručak. Super bi se slagala i s biljnim jogurtom.

Domaća sirova granola od proklijale heljde

Napravi se brzo, ali radi se kroz par dana jer treba pričekati da heljda i suncokret proklijajuGranola je sirova jer sam je osušila u dehidratoru na temperaturi nižoj od 42°C.

Domaća sirova granola od proklijale heljde

Heljdu je potrebno namakati 7-8 sati u velikoj u zdjeli s vodom, zatim dobro isprati i pustiti još barem 2 dana u cjedilu da proklija. Vidjet ćete već nakon prvih 24 sata kako počinje klijati, a moguće i prije. Obavezno isprati heljdu 2 do 3 puta dnevno da se ne razvije plijesan.

Isti je proces i sa sjemenkama suncokreta - namakati, isprati, pustiti u cjedilu 2 dana da proklija i ispirati 2-3 puta dnevno. Sjemenke suncokreta proklijaju brže nego heljda. 

Domaća sirova granola od proklijale heljde

Bademe je isto potrebno namočiti barem 8 sati i možete ih staviti u zdjelu s vodom večer prije nego mislite raditi granolu.

Domaća sirova granola od proklijale heljde

Za zasladiti sam koristila pastu od datulja i grožđice, tako da je ovaj recept i bez dodanog šećera/zaslađivača. Pasta od datulja napravi se za čas, potrebno je samo datulje oprati, makuti im koštice, pa ih izmiksati s vodom u multipraktiku/sjeckalici ili blenderu. Pasta od datulja odlična je i sama po sebi kao desert :) ja volim narezati jabuke, napraviti pastu od datulja uz njih i posipati malo cimeta.

RECEPT ZA SIROVU GRANOLU OD PROKLIJALE HELJDE

SASTOJCI

 • 360 g heljde u zrnu 
 • 190 g sjemenki suncokreta
 • 150 g grožđica
 • 430 g medjool datulja (20-ak kom)
 • 280 g badema
 • 60 g kokosovog čipsa
 • 70 g rezanog kokosa
 • 180 ml vode
 • prstohvat soli

POSTUPAK

 1. Namočiti heljdu u vodi 7 h, pa isprati i pustiti u cjedilu da odstoji 2 dana, na mračnom mjestu. Tijekom dva dana, heljdu je potrebno isprati pod vodom 2-3 puta dnevno
 2. Namočiti sjemenke suncokreta u vodi 8 h, pa isprati i pustiti u cjedilu da odstoji 2 dana, na mračnom mjestu. Tijekom dva dana, sjemenke je potrebno isprati pod vodom 2-3 puta dnevno
 3. Bademe namočiti 8 h, pa isprati pod vodom
 4. Bademe i sjemenke suncokreta kratko pulsirajte u multipraktiku/sjeckalici da se ugrubo usitne
 5. Datulje oprati i maknuti im koštice, dodati u multipraktik/sjeckalicu, i izmiksati s vodom u pastu
 6. U zdjeli povezati sve sastojke, pa dodati pastu od datulja i povezati sve zajedno
 7. Rasporediti na police dehidratora i dehidrirati od 12-24h na temperaturi nižoj od 42°C
 8. Kad je u potpunosti suho, spremite u zatvorene posude (npr.staklenke)
 9. Poslužite uz mlijeko po izboru, jogurt, jedite samu, dodajte na zapečene jabuke, zobene pahuljice...

Dobar tek!

TIPS

 • Vrijeme dehidriranja ovisit će o debljini smjese i vrsti dehidratora.

JOŠ IDEJA ZA DOMAĆU GRANOLU

Sastojci: Garden