Ako želite uspjeti u nečemu, bilo to zdrava prehrana, vježbanje, ciljevi u karijeri, jedna od najvažnijih stvari na koju si morate odgovoriti je – zašto?

Zašto to želite? Zašto to želite napraviti/raditi? Koji su vaši razlozi? Što vas vuče i drži? Ako nemate jasan „zašto“, velike su šanse da nećete uspjeti i da ćete odustati već na prvoj prepreci.

U knjigama se često spominje sljedeća situacija:

Zamislite dva nebodera, povezana samo jednom daskom. Zamislite sada da vam netko kaže da trebate prijeći s jednog nebodera na drugi – preko te daske. Da li bi to napravili? 

Vjerojatno vam ne bi bilo ni na kraj pameti. Ali, da je vaše dijete na tom drugom neboderu i da on gori -  ne bi razmišljali ni sekunde već bi  samo tako prešli preko. Zašto? Jer znate „zašto“ i on je jak. Vaše dijete je tamo i naravno da ga želite spasiti.

Iako je ovaj primjer poprilično drastičan, možete ga primijeniti na poboljšanje prehrane, gubitak kilograma ili bilo koju drugu situaciju koja vam je bitna. Zašto želite zdravije jesti? Ako je to samo da bi izgubili kilograme, teško da ćete uspjeti. Možda, ali vjerojatno ne na dugo vrijeme. Nekoliko dana, tjedan dana, pa i koji mjesec, ali s vremenom će motivacija nestati. Nećete više znati zašto to radite i tako lako odustati, jer zašto raditi nešto čemu ne vidimo smisao. Tako se lako vratiti na stare, nezdrave navike. Bitno je imati jake razloge koji vuču da nastavite. 

Napišite na papir npr. zašto želite zdravije jesti (i izgubiti kilograme), što želite time postići i kako se želite osjećati, na primjer: želim zdravije jesti kako bi smršavila, bolje se i zdravije osjećala u svojoj koži. Želim zdravije jesti jer bi se osjećala jače i sigurnije. Želim zdravije jesti jer bi se osjećala ljepše. Želim zdravije jesti i smršaviti kako bi imala više kondicije i uživala u vremenu provedenom vani –  u šetnji, s djecom (ili što god volite raditi). Da bi se osjećali “lakše” u svojoj koži, čišće. 

Npr. ako je vaš razlog čišća koža lica, pitajte se pitanja zašto želite imati čišću kožu, kako se želite osjećati i napišite si na papir. Npr. želim zdravije jesti i imati čišću kožu jer bi se osjećala ljepše i imala više samopouzdanja. Zašto? Zašto? Zašto? Pitajte se čim više zašto i zapisujte odgovore.

Samim time ste si dali veće šanse za uspjeh. Isti princip možete primijeniti na bilo koji aspekt života i promjenu u kojoj želite uspjeti. Bitno je navijati sam za sebe i osigurati si šanse za uspjeh. Tako u danima kada nemate volje ni snage nastaviti, možete se sjetiti zašto ste uopće počeli, što želite postići, i pročitati si svoje razloge.

Isto tako, svaki put kada napravite jedan korak prema svom cilju, zapišite si kako ste se tada osjećali. Nabavite si bilježnicu koja će služiti kao dnevnik. Pišite kako se osjećate, emocionalno, fizički, što jedete, tjelesne aktivnosti kojima se bavite, sve je bitno, pa i najmanje sitnice. Dnevnik pomaže zadržati usredotočenost i motivaciju. Zašto to činite, za koga? 

Nakon odrađenog treninga, trčanja, zdravog obroka, pročitane knjige – vjerojatno se osjećate dobro u svojoj koži, ponosni i sretni. Zapišite to. Drugi put, u lošijim danima, kada pročitate kako ste se tada osjećali – veće su šanse da ćete se motivirati. 

Ljudi se često boje promjene i već u startu misle i očekuju da neće uspjeti, da će biti teško i neodrživo, ali to jer se fokusiraju samo na onu “težu” i “goru” stranu - na odricanje. Misle na to kako će biti teško npr. ne jesti kruh, čips, trčati… i uopće ne razmišljaju o onoj pozitivnoj strani, o tome kako će se lijepo i dobro osjećati, što dobivaju.

Za promjenu u prehrani bitno je znati zašto, educirati se i znati kako koja hrana djeluje i utječe na nas. Kada te stvari postaju jasnije, lakše je nastaviti tim putem.

 

Kako se vi motivirate i zadržavate motivaciju kada želite uvesti novu naviku?