Danas pripremamo matcha latte! Gotovo u 2-3 minute i trebaju nam 3 sastojka - matcha prah, biljno mlijeko i voda. Matcha latte možemo pripremiti u toploj ili hladnoj verziji, po želji. Jako je važno koji matcha prah koristimo jer kvaliteta jako varira, pa sam navela preporuke na dnu blog posta.

Matcha prah je sitno mljeveno lišće zelenog čaja. Uzgaja se u sjeni i sadrži puno klorofila. Na prirodan način potiče izbacivanje štetnih kemikalija, teških metala i općenito toksina iz tijela.

Kažu da jedna šalica matche ima nutritivne vrijednosti kao 10 šalica običnog zelenog čaja i sadrži puno antioksidanata - 13x više nego nar, 125x više nego špinat, 15x više nego borovnice. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, C i minerale selenij, krom, cink, magnezij.

Prednosti:

 • podiže razinu energije
 • kombinacija kofeina i l-teanina super je za koncentraciju
 • ubrzava rad metabolizma 
 • sadrži puno antioksidanata
 • jača imunološki sustav
 • poboljšava rad mozga 
 • ima relaksirajući učinak
 • odlična njeguje sve tipove kože
 • snažno protuupalno djelovanje

S druge strane, neki govore da uopće nije zdrava, pa evo da imate i tu informaciju.

Kako pripremiti matcha latte?

Tradicionalno se priprema s bambusovom metlicom i u posebnim šalicama, ali možemo je pripremiti i s električnom pjenjačom za mlijeko (najbrži način) ili u blenderu. Matcha prah je teško promiješati u hladnoj vodi s običnom žličicom, pa to nije dobra opcija za pripremu. Ako nemamo el. pjenjaču možemo koristiti toplu vodu (do 60C) i tada će se nešto lakše promiješati s običnom žličicom, ali svejedno je električna pjenjača bolji (lakši i brži) način.

Postupak:

Da se lakše promiješa najprije u šalicu dodamo malo biljnog mlijeka (oko jednu žlicu) i jednu žličicu matcha praha, pa promiješamo električnom pjenjačom. Onda dodamo ostatak mlijeka, vodu i promiješamo. Ako nemamo električnu pjenjaču može i blender, ali je više posla jer ga treba prati ili koristimo toplu vodu (kao u videu iz 2019-te na dnu blog posta).

Meni je najdraži omjer 1/2 šalice biljnog mlijeka i 1/2 šalice vode za 1 žličicu matcha praha.

RECEPT: Kako napraviti matcha latte

SASTOJCI

 • 1 žličica matcha praha (nije isto što i maca prah)
 • 1/2 šalice (oko 125 ml) biljnog mlijeka (ja koristim ili rižino iz Mullera ili dmBio barista zobeno/soja)
 • 1/2 šalice (oko 125 ml) vode

POSTUPAK

 1. U šalicu dodamo oko jednu žlicu biljnog mlijeka i 1 žličicu matcha praha.
 2. Miksamo s električnom pjenjačom da se mathca prah dobro promiješa u mlijeku.
 3. Kad više nema grudica dodajemo ostatak mlijeka i vodu
 4. Matcha latte pijemo sa žličicom unutra i miješamo da se ne slegne na dnu (vidjet ćete ako pijete u staklenoj šalici).

I to je to. Uživajte!

TIPS

 • ja koristim rižino mlijeko iz Mullera ili dmBio barista zobeno/soja mlijeko. Rižino mlijeko se ne pjeni, pa ako nam to nije bitno možemo koristiti njega ili ako želimo pjenu koristimo barista.
 • matcha prah kupujem ili u Tvornici Zdrave Hrane ili u Biobio, a dobar mi je još i Alnatura matcha prah. Jako je važno da ja matcha kvalitetna jer inače matcha latte neće biti dobar. Probala sam i neke druge brendove koji mi nisu bili dobri, pa zato preporučujem koristiti neki od ova tri navedena. Nadopišem ovdje kad isprobam još koji dobar matcha prah.

Blog post je originalno objavljen 30. 5.2019., ali je update-an 29. 9.2022. s novim postupkom i videom. Video iz 2019-te je u nastavku i ako nemamo električnu pjenjaču za mlijeko možemo matcha latte raditi po postupku u tom videu.

Video iz 2019.-te:

Izvor: https://tenzotea.co/pages/21-health-benefits-matcha-green-tea