Tip prehrane koji za mene podrazumijeva “zdravu hranu” je prehrana koja je bazirana na sezonskim, organskim proizvodima, s minimalno štetnih sastojaka.

To podrazumijeva svu industrijski proizvedenu, zapakiranu hranu, fast food, pizze, slatkiše, hranu koja se priprema u mikrovalnoj pećnici, zaleđeno, pohano meso i slični proizvodi.

Prehrana čovjeka treba se sastojati od hrane koja će tijelo opskrbiti hranjivim sastojcima, nutrijentima koji pružaju energiju, snagu, pozitivne misli, bolju volju, sreću, samopouzdanje, dobro mišljenje o sebi, zdravu tjelesnu težinu, zdravo tijelo. 

Hrana utječe na čovjekovo fizičko stanje, ali isto tako na psihičko i emotivno. Ako mu dajemo ono što mu treba bit će zdravo, puno energije, bez bolesti te će se puno lakše suočavati, obraniti ili nositi s  “prijetnjama” – stresom, nesanicom, lošim raspoloženjem... Zdrava prehrana je ona koja tijelu omogućava da se samo iscijeli, koja pruža fizičku, emotivnu i psihičku snagu, koja mu ne smeta i ne iritira ga, koja osigurava zdravlje organizma u cjelini.

Cilj je da čovjek jede hranu koju voli, koja je dobra za njega, ukusna, da jede iz ljubavi, ne iz mržnje, straha od bolesti, osjećaja zabrane… 

Uvođenje zdravijih navika, ako će biti trajne i funkcionalne, dugačak je proces koji ne ide uvijek samo uzlaznom putanjom, već korak po korak, te korak naprijed/korak natrag. 

Bitno da je čovjek pritom dobar i blag prema sebi, sluša svoje tijelo, prati reakcije na određenu hranu, ne prestrog i previše kritičan, bez previše zabrana, jer se promjene ne događaju preko noći i treba si dati vremena. Bitno je nastaviti i malo po malo uvoditi više zdravijih namirnica od nezdravih. 

Za promjene starih navika i rezultate treba vremena. Godinama se u tijelo trpa sve i svašta i ne može se očekivati da će se sve promijeniti i okrenuti u dva dana.

U drugom postu slijede savjeti i smjernice kako to primijeniti i o čemu treba voditi brigu.

Zdrava prehrana - 2.dio - Smjernice