Detox 1.dio - Zašto je toliko bitan

Detox 2.dio - Prednosti

HIDRATACIJA - To smo svi već čuli posvuda, ali svejedno većini „ne sjeda“. Piti minimalno 1,5-2 litre vode (ovisi o tjelesnoj građi/težini)  kroz dan, što se povećava kod povećane tjelesne aktivnosti, visokih temperatura, ako pijete puno kave... sastojimo se od 55-70% vode i neizbježan je faktor za naše zdravlje – sudjeluje u svim fiziološkim procesima organizma. Voda ima veliku ulogu kod detoksikacije – smanjuje zadržavanje toksina i potiče njihovu eliminaciju.

ORGANSKA HRANA - kupovati organsku hranu kako bi se minimizirao unos pesticida - raznih štetnih kemikalija koje onda ulaze u naše tijelo. Kada je moguće kupovati hranu iz sigurnih i provjerenih izvora, ljudi, na tržnici. Pogotovo hranu koju svakodnevno jedete. Takva hrana, osim što je zdravija puno je i ukusnija. Okus domaćeg voća i povrća i onog iz supermarketa je neusporediv.

VOĆE I POVRĆE – visok sadržaj vode, sadrže vitamine, minerale, fitokemikalije, vlakna. Imaju najveću snagu kada je detox u pitanju. Bitno je povećati konzumaciju koliko je god moguće.

POST NA VOĆNIM/POVRTNIM SOKOVIMA – treba ponekad tijelu dati odmor od hrane i pomoći mu da se samo očisti i zacijeli. Sokovi mu daju potrebne nutrijente, tako da ipak postoji osjećaj sitosti, svakako više nego na postu na vodi. Post je dobro provoditi nakon blagdana – kada se jede puno više hrane nego inače, kada ste bolesni da tijelo lakše i brže izbaci što mu je nepotrebno i kada god se osjeti potreba. Osim za vrijeme posta, sokove je preporučljivo piti čim češće - za cjelokupno zdravlje. 

HRANA BOGATA VLAKNIMATopiva vlakna se razgrađuju u vodi, stvaraju želatinastu masu i tako upijaju štetne produkte  - šećer, masnoću… Dobro utječu na crijevnu floru – hrane dobre bakterije u crijevima.  Netopiva vlakna su ona koja u vodi bubre te tako povećavaju obujam crijevnog sadržaja i omogućavaju lakši/brži prolaz kroz probavni sustav. Zato dobro djeluju na probavu, a samim time i na izbacivanje toksina. Vlakna se nalaze u voću i povrću, orašastim plodovima, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, sjemenkama.

ZELENA VENTILIRANA GLINA – glina se oduvijek koristi za liječenje – iznutra i izvana u obliku obloga. Vjeruje se da upija štetne sastojke i tako ih izbacuje iz organizma. Vjeruje se i da sama pronalazi i uklanja što u tijelu ne funkcionira kako treba. Pomaže kod alergija, probavnih problema, nadutosti, glavobolje, kožnih bolesti, problema s kosom...

ZEOLIT – izbacuje teške metale, štetna zračenja, veže za sebe štetne sastojke/toksine i izbacuje ih. Pomaže u alkalizaciji organizma.

U kiseloj okolini se razvijaju patogeni organizmi, bakterije, virusi, što se manifestira kroz bolesti, alergije, upalne procese i slično. U alkalnoj sredini ih nema jer im to nije povoljna okolina za razvoj.