Prvi dio članka: Detox 1.dio - Zašto je toliko bitan

Detoksikacija je proces čišćenja tijela te izbacivanja nagomilanih toksina i otrovnih tvari. Kroz godine, u tijelu se nakupe razne štetne tvari. Ulaze u organizam kroz hranu, ali i druge izvore kao što su kozmetički proizvodi, dim cigarete, stres, lijekove i slično. Njih treba izbaciti i očistiti kako bi tijelo bilo čisto i funkcioniralo onako kako to najbolje može.

Možete detox usporediti s proljetnim čišćenjem doma. Tu i tamo treba sve temeljito očistiti, izbaciti nepotrebno - staru odjeću, knjige, papire, razne kablove, očistiti zanemarene kutke, sve stvari vratiti na svoje mjesto…

Iako je sam proces čišćenja za većinu ljudi naporan i težak posao, definitivno se isplati kada ostatak vremena živimo i provodimo u lijepom, čistom, urednom i organiziranom domu.

Tako treba povremeno očistiti i tijelo - omogućiti mu da se riješi nagomilanih tvari koje mu nisu potrebne, koje ga usporavaju, koče, umaraju.  

Kada osjetite dobrobiti lijepog i čistog doma, sigurno je primamljiviji nego neuredan - pun prašine, neopranog suđa, prljavih prozora. 

Isto tako s detoxom - kada počnete osjećati prednosti u tijelu - više energije, čišći ten, bolju volju, ljepšu kosu, nokte - nećete se htjeti vratiti u prijašnje, lošije stanje i potrudit ćete se zadržati takav stil života.

Počet ćete uživati u zdravoj, prirodnoj hrani kada saznate što vam pruža i kako djeluje na vas. Sam proces čišćenja može biti težak, ovisi koliko je organizam zatrovan (usporedno - koliko je dom neuredan :). Toliko će bolniji / bezboliji sam proces biti. U svakom slučaju - isplati se malo “patiti” u početku za odlične rezultate na kraju.

detox

O koliko i kakvoj patnji pričam? 

Kada toksini počnu odjednom napuštati tijelo mogu prouzročiti sljedeće: glavobolju, umor,  obloženost jezika (bijeli jezik), zadah, razdražljivost, simptome gripe… 

To je individualno - ovisi o tome u kakvom je stanju taj organizam, što osoba inače jede, o tjelesnoj težini, itd. 

S druge strane, bitno je motivirati se i zadržati motivaciju  - morate znati što činite i zašto to činite, što želite postići. Biti će teških trenutaka, nešto vas mora držati da nastavite. Više savjeta o tome možete pročitati na linku - Kako zdravije jesti?.

Ako biljku zalijevamo gaziranim pićima - ona neće dobro ni dugo živjeti. Zalijevamo li je vodom - druga priča. Tako funkcionira i tijelo. Ako ga ispravno hranimo hranom koja mu je potrebna ono će odlično funkcionirati. Unosimo li smeće/lošu hranu - uvijek će biti nekakvi problemi, glavobolje, bolovi... (u malim količinama junk nema baš toliko veliki utjecaj kao kada se konzumira svakodnevno i u velikim količinama).

Detox će omogućiti tijelu da izbaci štetne sastojke koji mu smetaju, ali ne samo to. Opskrbit će tijelo vitaminima, mineralima, enzimima, hranjivim sastojcima koji mu trebaju da se obnovi i ojača. 

Koje se prednosti detoxa?

 • manje do nikakve glavobolje
 • bolje raspoloženje, više volje za životom, kvalitetnije provođenje vremena
 • čišći, ujednačeniji ten
 • zdravija koža, poboljšava se cirkulacija, pozitivno djeluje na kosu i nokte
 • povlačenje prištića, akni
 • povlačenje mitesera 
 • bolja probava (zahvaljujući dovoljnom unosu vlakana i tekućine)
 • gubitak težine - tijelo će postepeno uspostaviti i vratiti se na svoju idealnu težinu
 • može nestati ili smanjiti se celulit
 • pozitivniji stav prema životu
 • želja za vježbanjem - htjet ćete potrošiti novu energiju 
 • “nestaju” brojna nepogodna stanja u organizmu i problemi sa zdravljem

Smjernice u postu: Detox 3.dio - Smjernice